sortera och organisera ditt syrum
3 tips för att få ordning i syrummet

Vet du var du har alla saker?

Få ordning i syrummet. För att du lättare ska komma igång att sy är är mitt tips att du organiserar/sorterar allt du har i din syhörna el. ditt syrum. Här får du några förslag på hur du kan göra!

Börja med att gå igenom dina tyger

För att det ska kännas extra kul kan du börja med att gå igenom dina tyger. Både för att rensa ut tyger du troligtvis aldrig kommer att sy av och även för att bli påmind om vilka vackra tyger du har i din samling. Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit hur du kan gå igenom din garderob och du kan tänka på samma sätt när du går igenom dina tyger. Läs det inlägget här: sydinaklader.nu/vad-har-du-i-din-garderob/
    Samtidigt som du går igenom tygerna kan du även mäta upp och anteckna hur mycket du har, vilken kvalité det är och om du tvättat tyget eller inte. Det finns många saker du kan anteckna utöver de jag tipsar om här och du kan skriva upp det som känns aktuellt för dig.
    Det finns flera appar där du kan lägga in info om dina tyger och i ett blogginlägg jag skrivit kan du läsa om några olika. Jag har uppdaterat med några fler appar sedan jag skrev inlägget. Du hittar inlägget här: sydinaklader.nu/vet-du-vilka-tyger-du-har/

Sortera sybehör

När du är klar med att gå igenom dina tyger kan sybehör vara en bra andra uppgift.
Jag börjar med att sortera alla olika kategorier inom sybehör innan jag bestämmer om det är något jag inte ska behålla.
    Jag har smålådor och burkar för att kunna sortera kategori för kategori. Jag plockar alltså fram alla sytrådrullar, måttband, dragkedjor, nålar, knappar, märkband, washitejp, limstift, saxar, andra verktyg osv. osv. Jag lägger lika med lika och när jag gått igenom allt sorterar jag in förvaringslådan/-asken där den ska vara.
    De saker jag använder oftast placerar jag nära min syplats för att inte behöva ställa mig upp varje gång när det är något jag behöver.
Om det är något jag upptäcker är trasigt eller helt enkelt har tagit slut väljer jag att sortera bort det innan jag sorterar in i förvaringen.

Organisera dina mönster

Om du är som jag har du samlat på dig en hel del mönster. Jag köper ofta pdf och då har jag sorterat in mönstren i mappar på datorn.
    I mapparna ligger både instruktion och filen med mönsterdelar. Vissa ligger under typ av plagg men vissa har jag sparat under företagets namn. Jag försöker vara uppmärksam på hur jag söker när jag ska ta fram ett mönster och lägger till ”mitt sökord” i namnet, antingen på mappen eller filen för att det ska bli lättare att hitta nästa gång.

Förvaring av pappersmönster och ritade mönster

Men själva organiseringen av mönster handlar inte bara om var jag förvarar mina digitala filer utan till stor del om om hur du kan förvara dina pappersmönster, mönstertidningar och kanske viktigast av allt hur du förvarar dina ritade mönster. Med det menar jag de mönsterdelar du ritat av för att använda till ett kommande plagg eller mönsterdelar till ett plagg du redan sytt.

Olika typer av mönster och hur du kan förvara dem

Mönstertidningar och pappersmönster förvarar jag stående i tidskriftssamlare.
De tidningar jag har prenumererat på har jag ställt årsvis i nummer ordning för att lättare hitta dem när jag letar efter ett speciellt mönster.
Jag har fotat av eller skannat mönsteröversikten i varje tidning för att inte behöva bläddra igenom alla tidningarna. Jag förvarar mönsteröversikten tillsammans med mönstertidningarna men ett annat tips är att sätta in alla mönsteröversikterna i en pärm i plastfickor. Då är det lätt att bläddra och hitta rätt modell och i vilket nummer det finns.

Alternativa lösningar

Ett annat alternativ att strukturera upp vilka mönster du har eller de mönster du skulle vilja sy något av är att lägga in dem i tex Trello. Trello är ett projektorganiseringsprogram där du kan göra listor och tex lägga in bilder på de mönster du gillar extra mycket. Jag har beskrivit det i ett tidigare inlägg som du hittar här: sydinaklader.nu/forbered-dig/

Förvara tillklippta mönsterdelar

Ett sista tips är hur du kan förvara dina tillklippta mönsterdelar. Det finns flera alternativ till att spara dem. Om du direkt klipper till ett plagg när du ritat av mönstret men inte börjar sy direkt tycker jag att det är ett bra sätt att förvara de tillklippta delarna i en zip-påse tillsammans med de sybehör som behövs till projektet. Jag började att förvara projekt i zip-påsar när jag åkte på sy-LAN första gången.

Projektkort

bild på ett kort där du kan fylla i alla uppgifter om ett syprojektJag förvarar även ett projekt/-mönsterkort tillsammans med allt det andra och där står alla uppgifter om vad mönstret heter, var det kommer från och vad som behövs. På mönsterkortet kan jag även anteckna vilka ev. ändringar jag gjort på mönstret.

Vill du ladda ner en pdf med mitt projekt/-mönsterkort kan du göra det genom att klicka på knappen:
Ja tack, jag vill ha projektkortet

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

  1. Helena

    Tyg och mönster har jag bra förvaring för, det är allt det andra som brer ut sig överallt. Dessutom har jag också mina andra pysselgrejer i syrummet, så det tar plats. Jag borde verkligen göra en storstädning. Ett av mina ”problem” är att jag har en stor koffert/kista som förvaring och den sväljer mycket, men allt är bara ett stort utrymme. Där borde jag komma på något bättre sätt.

    • Efwa

      Jag håller med om att det svåra att hålla ordning är om det sakerna förvaras tillsammans med mycket annat i en för stor låda. Kan du skaffa boxar i olika storlek som passar in i din koffert? Då skulle du kunna märka upp varje box och sortera lika med lika. Lycka till med din sortering!