Vad har du i din garderob?

Mitt viktigaste tips för att komma fram till vad du ska sy

När du har börjat tänka på att du ska bli bättre på att planera vad du syr kan det ändå kännas som att du inte vet var du ska börja. 

Du kanske tycker att jag går baklänges i handlingen när jag i tidigare inlägg pratat om ”hur du väljer vilket plagg du ska sy” och gett dig ”5 tips på hur du kommer igång att sy din garderob”.

Mitt viktigaste tips

Men nu kommer mitt viktigaste tips för att du ska komma fram till vad du behöver sy. Tipset är att du går igenom din garderob och se vilka plagg som redan finns där. 

Hur ska det gå till?

Börja med att ta ut ALLA dina kläder ur garderoben. Töm hyllor, korgar, lådor och galgar och lägg plaggen t.ex. på din säng. Jag brukar sortera efter typ av plagg för att få någon slags ordning i det kaos som blir när alla plagg ska plockas fram. 

När du ser den mängd av kläder du faktiskt har kanske det kan kännas överväldigande. Men det är ändå bra att göra precis så här. 

Ta sedan ett plagg i taget och fundera på om du gillar det, kanske t.o.m. älskar plagget. Eller älskar att bära plagget. Nu har du tre alternativ och det är JA, Kanske eller Nej. 

Förberedelse

Redan innan du börjar gå igenom plaggen kan du ta fram en papperskasse/el. låda att direkt lägga de plagg som du lägger i Nej-högen. Det är plagg som du aldrig använder, de kanske inte passar längre och du förstår inte varför de är kvar i din garderob. De plaggen som hamnar i kassen är de du kommer att lämna till t.ex. secondhand. 

När du känner dig tveksam till ett plagg kan du tillsvidare lägga det i kanske-högen. Där hamnar plagg som kanske är i fel säsong just nu eller så har de ett sentimentalt värde. Ett sentimentalt plagg bör inte finnas i din garderob. Där ska bara finnas de plagg som du när som helst kan tänka dig att ta på dig. 

De plagg som du älskar och ofta använder hamnar i JA-högen. Det kan även vara plagg som du kanske inte använder så ofta men du älskar att ha dem på dig och det finns tillfällen, kanske ett par gånger per år då du behöver använda dem. 

När du gått igenom alla plaggen, och kanske sorterat ut några plagg som ska till secondhand och har en hög där du helt säker på att du ska behålla plaggen, har du troligtvis några plagg i en kanske-hög. 

Nu är det dags att gå igenom plaggen igen 

Du kan prova de plagg som du är osäker på hur de sitter och titta gärna på dig själv i en helkroppsspegel om du gillar plagget när du har på dig det. Eller så fotar du dig själv för att se hur plagget ser ut när du bär det. Jag har upptäckt att det ger en annan syn på hur plagget sitter när jag tittar på en bild. 

Vissa plagg i kanske-högen är troligtvis plagg du har speciella känslor för. Du kanske bar dem på en minnesvärd fest eller vid något annat speciellt tillfälle. MEN om du inte kommer att använda plagget igen ska det inte hänga i din garderob. Däremot är det helt okej att ha en låda för sentimentala plagg. En slags minneslåda. Låt den inte bli för stor bara. 

När du sorterat färdigt kan du, innan du hänger tillbaka i garderoben, fundera på om de plagg du sparat kan användas på mer än ett sätt. Du har kanske ett par byxor som du gillar men du har bara en enda tröja eller blus som passar till. Ta fram en anteckningsbok och skriv upp vad du skulle kunna sy som passar till just de byxorna. 

Gå igenom plaggen och fundera på samma sätt på några fler plagg. Välj i första hand att fundera runt de plagg som du älskar mest, eller de som du använder oftast. För att få mer variation kan du sy några plagg som passar till ett redan älskat plagg. 

Vad får du för tankar när du läser om att göra en garderobsgenomgång? 

I Syklubben kommer vi framöver ha som tema att göra en garderobsgenomgång och komma fram till vilka plagg vi behöver. Anmäl dig till väntelistan så får du mer info när jag öppnar upp för nya medlemmar igen.

Följ @sydinaklader.nu på instagram och du inte redan gör det. Där får du tips om att sy dina kläder och en hel del sytips.

 

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer