Vet du vilka tyger du har?

Få ordning på alla dina tyger

Det finns många olika sätt att hantera den eventuella tygsamling som du har. Du har kanske en hylla eller ett skåp där du förvarar dina tyger.

Du kan förvara dem i plastbackar eller bara vikta direkt på hyllan. Eller så har du ett eget sätt att förvara din tygsamling.

Alla köper inte på sig tyger för att ha ett lager eller en tyg-stash som vi också kan kalla det. Men det är ganska vanligt att ha tyg till åtminstone några kommande projekt. Eller så är du som jag och har massor med tyg som du vill sy av någon gång.

Ibland kan det vara svårt att veta vilka tyger som du faktiskt redan har eller hur stor mängd du har. Räcker det att sy en klänning av eller en kjol. Du minns inte heller om du tvättat tyget eller inte.

Det är dags att börja organisera

Det är nu vi kommer till det som detta blogginlägg ska handla om. Dvs några olika sätt att ha koll på vilka tyger du har och i vilken mängd.

Enklast att komma igång med kan vara att skriva in alla tyger i ett exceldokument som du har på din dator. Ännu enklare är nog att skriva upp dem i ett block. Men det är sedan det blir svårare att hålla koll på vad du har. När du står i tygaffären minns du inte hur mycket du hade av ett speciellt tyg, du minns inte heller exakt färg. Var la du förresten blocket där du skrev upp alla tyger du har?

Digitala hjälpmedel

Meet Cora

Det finns några hjälpmedel för att du ska kunna få bättre koll på vilka tyger du har. Jag har provat appen Meet Cora (meetcora.com/). Appen finns enbart för iPhone/iPad men om du har en iPad kan det verkligen vara värt att kolla upp denna appen.
Du kan lägga in upp till fem tyger för att testa innan du behöver betala.

Du kan lägga in all info om tyget du har, tex hur mycket, var du köpte det, om det är tvättat och du fotar tyget och kan sedan sortera på färg, hur mycket du har eller en speciell kvalité.

Sy-appen

En norsk app som finns både för android och iPhone/iPad är Sy-appen (syapp.no/).

Även i den kan du lägga till all information om ditt tyg. Jag har inte testat den än även om jag laddade ner den direkt när den kom till android.

Men jag har en plan att jag ska gå igenom alla mina tyger hemma i mitt syrum för att lägga in alla de som jag vill ha kvar i min app.

Jag tänker att det är perfekt även när en sitter och planerar vad som ska sys framöver utan att behöva leta fram allt i första läget.

Fler appar

Fler appar som jag fått tips om sedan jag först skrev inlägget är Tygoholic som finns för android och Sewing Patterns Lite som finns både för android och apple.
De som jag pratat med som testat apparna är nöjda med funktionen.

Bilden visar ikonen för appen Tygoholic. En gul symaskin på diagonalrandig botten.

Tygoholic app

I Tygoholic, som är gratis kan du lägga in både info om tyget och även länka till ett mönster du tänkt använda tyget till. Istället för att leta i tyghyllorna kan du som ett första steg titta i din app om du har ett passande tyg. Appen finns för android här.

ikon för appen Sewing Patterns Lite med en vit symaskin på blå botten

Sewing Patterns Lite

I Sewing Patterns-appen (för iPhone) kan du lägga in de mönster du har för att ha dem till hands när du står i tygaffären eller sitter och planerar vad du ska sy framöver. Appen finns även för android här.
I gratisversionen kan du lägga in 10 mönster men appen finns även att köpa för att kunna lägga in ett oändligt antal mönster.

Har du något sätt att ha koll på alla dina tyger?

Följ @sydinaklader.nu på instagram för att se vad som händer i min syverkstad.
På min youtubekanal kan du nu se när jag lägger in tyg i appen Tygoholic

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *