Pfaff IDTsystem - övermatarpressarfot
Vilka pressarfötter använder du?

Har du koll på vad olika pressarfötter är bra till?

Det finns så många olika pressarfötter som både kan underlätta din sömnad och också göra själva sömnaden roligare just för att resultatet blir så bra. 

Den svarta grejen bakom pressarfoten är IDT-systemet, ett slags övermatarfunktion

IDT-systemet som fungerar som övermatare

Min absoluta favorit och den pressarfot jag använder allra mest är en övermatarpressarfot. Lagom krångligt ord och en perfekt funktion för att få dina sömmar oerhört fina. 

Jag syr med min i både trikå och vävt tyg. Allra störst förändring blir det nog om du syr i trikå på en vanlig hushållssymaskin. Du slipper vågiga sömmar eftersom pressarfoten inte trycker tyget framför sig som en vanlig pressarfot utan att den lyfter mellan varje stygn. Det hjälper till att få en fin söm. 

Men pressarfoten är också toppen om du syr i stickat tyg och om det är många lager. Maskinen behöver inte kämpa så mycket utan klarar av fler lager tyg än utan. 

Ta fram din instruktionsbok

I instruktionsboken kan du se vad de olika pressarfötterna används till och om du har en maskin där du behöver göra manuella inställningar får du även veta hur du ställer in för att få bästa resultat. 

De vanligaste pressarfötterna

Förutom pressarfot för att sy i dragkedjor byter du säkert även pressarfot när du ska sy knapphål. Oavsett om du har en maskin som syr ”automatiska” knapphål eller du syr dem manuellt brukar det finnas en speciell pressarfot att använda när du syr knapphål. 

Men vad använder du mer?

Jag syr ofta upp fållar på både tröjor, klänningar och kjolar ”osynligt” och då finns det en pressarfot som hjälper till att hålla avståndet så att det bara blir ett litet stygn som fäster fållen i själva plagget. Leta efter ”Osynlig fållsöm” i din instruktionsbok. Denna pressarfoten använder du även om du ska fålla upp en kjol eller byxor ”osynligt”. 

pressarfot för osynlig fållsöm och falsk overlocksöm

Pressarfot för att fålla osynligt och för ”falsk overlocksöm”

Jag använder oftast dolda dragkedjor numera och då underlättar det att ha en specialpressarfot för att sy i dolda dragkedjor. Detta är ingen pressarfot som följer med när du köper maskinen men det finns många olika ställen att köpa extra-fötter på.
Men du kan även sy i dolda dragkedjor med en vanlig pressarfot. Jag visar hur du gör i ett blogginlägg här.

Pressarfot för att sy fast dolda dragkedjor

Pressarfot för dolda dragkedjor

Jag har också en pressarfot för att sy ”overlock-söm” på vanliga hushållsmaskinen. Ibland kanske du vill sy en nättare söm på ett trikåplagg och även om du har en overlock brukar i alla fall jag ibland sy ihop trikåplagg på min vanliga symaskin och då är pressarfoten för ”overlock-söm” perfekt. Den har en liten pinne som håller ut sömmen som kastar runt kanten. Allt för att inte sömmen ska dra ihop sig. (på Pfaff är det samma pressarfot som för att fålla osynligt)

En annan pressarfot som du kan ha nytta av om du syr i sträva eller lite klibbiga tyger som t.ex. skinn, regnklädestyg eller mocka, är en teflonpressarfot. Den glider bra på underlaget och du kan sy utan att pressarfoten fastnar i underlaget.

Teflonpressarfot att sy i t.ex skinn eller mocka

Teflonpressarfoten fastnar inte i tyget och passar bra till sträva el. klibbiga tyger

Brukar du använda dina olika pressarfötter då och då? Leta fram din instruktionsbok och se vad du har för möjligheter och kanske kan du prova att sy med en pressarfot du inte använt förut.

 

Symaskinen och pressarfötterna i mitt inlägg visas i samarbete med PFAFF, [Pfaff Sverige]

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer