Har du tänkt på att du kan sy i en osynlig/dold dragkedja med din vanliga pressarfot?
Skillnaden mellan en vanlig dragkedja och en dold dragkedja är framför allt att taggarna på den vanliga är synliga och helt osynliga på en dold.
När jag väl började använda osynliga/dolda dragkedjor fanns det i stort sett ingen väg tillbaka. Det blir så otroligt snyggt i framför allt kjolar och klänningar när inte dragkedjan syns överhuvudtaget.
Det enda som syns är kläppen så du behöver inte heller ha en exakt matchande färg till tyget du har. En kläpp går dessutom att måla med hobbyfärg el. nagellack om du absolut vill ha den i ”rätt” färg.
För att det ska gå lättare att sy i en osynlig dragkedja med en vanlig standardpressarfot börjar du med att pressa lätt så att taggarna på dragkedjan inte viks tillbaka när du syr. För att dragkedjan ska bli dold är dragkedjan konstruerad så att taggarna viks tillbaka och ”drar ihop” tygets kanter när den är isydd.
På bilden här intill ser du att jag pressat taggarna mot öppningen. Det syns på den högra delen av dragkedjan. Du har dragkedjan öppen när du pressar med strykjärnet. Tänk på att inte ha för stark värme eftersom du inte vill att taggarna ska smälta.
När du nålat dragkedjan räta mot räta syr du fast den nära taggarna men kolla så att du inte syr i taggarna eftersom du då inte kommer att kunna dra upp kläppen.
Sy så nära du kan när du kommer till kläppen.
Dra sedan upp kläppen innan du nålar fast dragkedjan på andra tygstycket. Det är lättare att få den rätt om du kan se och kan lägga räta mot räta även på andra sidan. Nåla från dragkedjesidan och sy fast.
När du sytt fast båda sidorna ska du sy ihop resten av tyget i nederkant av dragkedjan och ner till kjolens nederkant om det är en kjol du syr. Byt till din dragkedje-pressarfot för att komma tillräckligt nära där du slutade tidigare och sy med lika bred sömsmån för att sy ihop tygdelarna.
Här ser du resultatet. Tyget går ihop helt och bara kläppen syns på dragkedjan. Det finns även special-pressarfötter för att sy i osynliga dragkedjor men som du ser i den här beskrivningen går det bra även med en vanlig standardpressarfot.
Pröva gärna på några små provbitar av tyg för att öva på hur nära du ska sy. Du kan sy med längre stygn = tråckla på maskin för att det ska bli lättare att sprätta upp och börja om när du provat några gånger.
Läs om min minikurs i att byta en delbar dragkedja på ett ytterplagg och att sy i både dolda och ”vanliga” dragkedjor: Kursen: Sy i och byt dragkedjor
Symaskinen och pressarfötterna i mitt inlägg visas i samarbete med PFAFF, [Pfaff Sverige]
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks