Varför du ska tvätta dina tyger innan du syr
Tvätta tyget innan du börjar sy

När du köpt ett tyg är det bra att förbereda det lite innan du sätter igång att sy lite beroende på vad det är för typ av tyg som du ska sy av. Börja alltid med att sicksacka el. overlocka och tvätta sedan tyget innan du börjar sy. Tvätta på samma sätt som du vill kunna tvätta plagget när du använt det, men du behöver förstås följa leverantörens rekommendationer på temperatur.

tvätta tyget innan du börjar sy

När jag köpt tunnare tyger i bomull, viskos eller lin tvättar jag alltid tygerna innan jag klipper till. Jag vill inte riskera att plagget jag nyss sytt krymper i första tvätten. När vi lägger ner mycket tid på att sy ett plagg vill vi kunna använda det även efter första tvätten. 

Vilka tyger ska tvättas?

Jag rekommenderar att tvätta både vävda och stickade tyger, dvs trikåtyger innan du klipper till.

En tvätt av trikåtyger där du syr ihop kanterna kan hjälpa till så att tyget inte rullar sig i kanterna. Men lämna en bit nära vikningen öppen så att det inte blir märken precis i vikkanten.

Vilka tyger behöver inte tvättas

Kraftigare tyger

Tyger till kappor och jackor brukar jag inte tvätta innan jag syr. Dels kommer de plaggen inte att tvättas på samma sätt som en topp som du använder närmast kroppen. Tätvävda tyger krymper inte heller lika mycket som ett lösare vävt tyg och du kan komma undan med att vädra eller tvätta försiktigt.

Sidentyger

Jag tvättar inte heller siden innan jag syr. Det är inte så ofta jag syr i siden och de plaggen tvättas inte heller lika hårt eller ofta som många andra plagg så där är det, enligt mig, okej att inte tvätta innan du syr. Men känner du att du vill kunna tvätta ditt sidenplagg är det bra att tvätta tyget på samma sätt som du vill ha möjlighet att tvätta plagget efter användning.

Syntettyger

Syntettyger behöver du inte heller tvätta innan du syr eftersom konstmaterial inte krymper på samma sätt som naturmaterial. 

Lägg tyger i blöt

Jeanstyg och andra byxtyger är tätvävda men jag rekommenderar ändå att du tvättar innan sömnad. 

När du ska tvätta jeanstyget innan du syr och vill undvika ljusare ränder pga torrslitage kan du lägga tyget i blöt innan du stoppar det i maskinen. Du kan även lägga färdigsydda jeans i blöt en stund innan du tvättar för att minska risken för ljusa streck.

Sicksacka ihop klippkanterna på jeanstyget med rätan inåt och låt det ligga i blöt minst 20 minuter innan du lägger det i maskinen. Tvätta det i den temperatur som du vill ha möjlighet att tvätta byxorna i sedan och låt tyget torka.

Innan du tvättar

Innan du lägger tyget i maskinen behöver du sicksacka kanterna för att tyget inte ska trispa upp sig i maskinen. Ett tips är att sicksacka ihop klippkanterna mot varandra med rätsidan in för att skydda tyget lite extra. Men som jag skrev tidigare, lämna gärna en bit öppen nära vikkanten för att inte få märken vid vikningen.

Hur kommer jag ihåg om tyget är tvättat?

Det första jag gör när jag köpt ett tyg är att sicksacka kanterna och tvätta det. Då vet jag när jag är redo att sy att tyget redan är krympt. Om du ibland tvättar och ibland inte kan det vara bra att skriva upp om ett visst tyg är tvättat. Antingen har du en anteckningsbok där du beskriver tyget och antecknar om du tvättat eller inte. Eller så sätter du en etikett på tyget där du skriver upp material, tvättråd och även om du redan tvättat tyget eller inte. 

Brukar du tvätta tyget innan du syr?

Läs även ett kort inlägg jag skrivit tidigare om att ånga ulltyg för viss ”krympning”.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *