Tvätta tyget innan du syr

Brukar du tvätta tyget innan du syr?

Det är en fråga jag ofta får både på sy-event och i min tygaffär. Jag brukar svara att jag gör det för det mesta.

Varför tvätt kanske du undrar

Jag tvättar alla tyger som jag kan misstänka kommer att krympa. Det jag inte tvättar är t.ex. ylletyger och sidentyger. Men viskos, bomull och lin tvättar jag för att slippa bli överraskad när jag tvättar mitt plagg första gången.

Ylletyger kan du ånga med varmt strykjärn om du vill ”krympa” det lite innan du syr. Då tar du ditt ångstrykjärn och ångar en bit från tyget. Du håller alltså strykjärnet 5-10 cm över ytan och ångar så att det blir varmt. Troligtvis drar det ihop sig lite och du behöver inte riskera att plagget krymper. Jag tvättar iofs i stort sett aldrig ytterplagg som yllekappor utan hänger istället ut dem några timmar för vädring och som du kanske vet ”tvättar ull sig själv” i kombination med syre.

Följ @sydinaklader.nu på instagram för fler tips

3 Kommentarer

 1. Liisa Ödén Vento

  Bra med korta och tydliga råd!

  • Efwa

   Ja, det är ju bra att tvätta tyget för att slippa obehagliga överraskningar vid första tvätten.

 2. Carin Ager

  Jag tvättar också mina tyger som tål vtn. Siden kan man med fördel ha lite ättika i vattnet.

  När jag använt ylleplagg så hänger jag ut eller kör på vädring i tumlaren, väldigt fina blir de.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bevara färgen vid tvätt - Medeas syverkstad - […] Viktigt är att du tvättar tyget i minst den temperatur som du vill kunna tvätta ditt färdiga plagg i.…