En symaskin som får rengöring och underhåll för att hålla den i toppskick.
Ta hand om symaskinen

Brukar du ta hand om din symaskin och rengöra den då och då? Eller väntar du med att fixa den tills den inte fungerar längre. Båda sätten är vanliga men vi borde bli bättre på att ta hand om våra maskiner.

Syr du regelbundet behöver du då och då lämna in symaskinen på service. Hur ofta det behövs är förstås olika för olika personer. Men för att ta hand om din maskin mellan gångerna du lämnar in den till service finns det en del saker du kan göra.

Stäng av symaskinen innan du sätter igång

Innan du börjar rengöra, se till att symaskinen är avstängd och att stickkontakten är urkopplad av säkerhetsskäl.

Börja med att ta bort synligt smuts

Borsta bort damm och fibrer: Använd en liten borste och mikrotrasa för att försiktigt avlägsna damm och fibrer från områden runt trådguider, matartänder och området kring trådspolen. Var försiktig med att spruta tryckluft för att rengöra. Läs i din instruktionsbok om det står något om det.

Ta bort överskottstråd: Klipp bort eventuella trådändar och överskottstrådar från tidigare sömnad för att undvika trassel och problem med matningen.

Ta även bort trådrullar och nålar: Ta bort trådrullarna och nålarna för att underlätta åtkomsten och rengöringen av maskinen.

Underhåll och regelbunden rengöring

  • Byt nål: Byt symaskinsnålen regelbundet, eftersom slitna nålar kan orsaka problem med sömnaden och skada tyget. Man brukar säga att du behöver byta symaskinsnålen efter 8-10 timmars sömnad. Speciellt viktigt att byta nål inför ett nytt projekt. Läs mer om symaskinsnålar här.
  • Rengör trådguiderna/brickorna där sytråden passerar: Använd en borste eller ta tandtråd för att rengöra noggrant mellan trådguiderna och se till att de är fria från damm och/eller trådrester.
  • Rengör även pressarfötter och matartänder: Ta bort pressarfoten och rengör den. Använd en liten pensel för att rengöra matartänderna och dess omgivande områden.
  • Kontrollera stygnplattan: Lyft bort stygnplattan och kontrollera om det finns tråd eller fibrer under den. Borsta bort damm och torka av.
  • Olja rörliga delar: Applicera en droppe symaskinsolja på de rörliga delarna enligt symaskinens bruksanvisning. Det hjälper till att minska friktionen och förlänga livslängden. Även en maskin som sägs vara ”underhållsfri” kan behöver rengöras och oljas med rätt symaskinsolja. Om du lämnar in maskinen regelbundet på service oljas maskinen där och då behöver du inte göra det själv.
  • Justera nålpositionen: Kontrollera att nålen är ordentligt placerad och inte är snedställd. En felaktig nålposition kan påverka sömnadsresultatet. Upptäcker du att nålen sitter snett är det dags att lämna på service för att du inte ska skada maskinen vid sömnad.
  • Följ symaskinens bruksanvisning: Följ alltid tillverkarens riktlinjer och rekommendationer för rengöring och underhåll. Då är du säker på att du tar hand om din symaskin på bästa sätt.

Kontrollera sybordet och arbetsytan: Se till att sybordet är rent och fritt från damm. Rengör arbetsytan och eventuella förvaringsutrymmen. Då kan du också se över dina spolar och ta bort tråd där det är bara lite kvar.

Förvara symaskinen på ett lämpligt sätt: När du inte använder din symaskin och kanske inte alltid har den framme, se till att du förvarar den på en ren och torr plats skyddad från damm och fukt. Använd gärna ett skydd eller fodral för att skydda den mot yttre påverkan när du inte använder den.

Om du tar hand om symaskinen på bästa sätt kommer du att ha glädje och nytta av den under lång tid.

Brukar du lämna in din symaskin på service?

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer