Vanliga symaskinsnålar
Brukar du fundera på vilken typ av nål du ska använda eller använder du samma sort till allt?
Det finns många olika typer av nålar och alla med olika användningsområde.
Universalnål
Om du bara ska en enda nål är det första jag tänker på en universalnål. Universalnålen har en lätt rundad spets och passar till många olika kvalitéer. Universalnålen finns även som tvillingnål.
När jag syr med universalnål använder jag storlek 80. Jag använder den numera framför allt till vävda tyger men om jag inte har någon stretchnål fungerar den ganska bra även i trikå.
Trikåsömnad
Om du syr mycket i trikå är det värt att satsa på att ha stretchnålar. Stretchnålen har en medelkulspets, alltså en lätt rundad spets som går mellan maskorna i tyget istället för att skära igenom tråden.
Det finns både stretchnål och jerseynål
Stretchnålen är för elastiska och högelastiska trikåtyger. Med det menar jag de vanliga trikåtygerna som du använder till t-shirts, collegetröjor, sweatshirttyg med öglad baksida osv. Den passar även när du syr i fleece, velour, underklädestyger m.fl.
Jerseynålen har också en medelkulspets och passar till stickade tyger, dvs lite grövre stickade tyger och om du stickat ett plagg själv som du behöver sy i. Du kan även använda jerseynålen när du syr i gasväv, tyll eller glest gardintyg. Jerseynålen passar även när du syr i fuskpäls.
Microtexnål
Microtexnålen har en extra spetsig och smal spets. Den passar extra bra när du syr i mycket fina/tunna eller tätvävda material. Den ger även extra raka stygn vid kantstickning även för siden, mikrofiber, belagda material och konstskinn.
Tvillingnål
När du ska fålla eller kanta en halsringning i trikå blir det fint att använda en tvillingnål. Tvillingnålarna finns både som universal- och stretchnålar och med olika avstånd mellan nålarna. Jag använder alltid en nål med 4mm mellan nålarna och det tycker jag blir fint. Men det finns nålar med både smalare och bredare avstånd.
När du syr med tvillingnål behöver du två trådrullar för övertråden. Om du inte har två rullar eller inte vill köpa en extra rulle kan du spola upp tråd på två undertrådsspolar och sätta på varandra på ”sytrådspinnen”. När du trär maskinen ser du till att de två trådarna kommer på varsin sida om trådspänningsskivorna och vid bygeln intill nålen låter du den högra nåltråden gå utanför och den vänstra tråden går innanför bygeln.
Pröva sedan på en provbit med två lager tyg, precis som du ska ha det på det färdiga plagget, och sy en bit för att se om stygnlängden är den rätta eller om du behöver justera.
Vissa maskiner har speciella inställningar när du syr med tvillingnål. Det har jag på min Pfaff Expression 710.
Jeansnål och nål för stickningar
När du syr i denimtyg eller andra tyger i liknande grovlek kan du använda en jeansnål. Jeansnålen har en medelkulspets som lättare tränger igenom fasta och kraftiga tyger utan att skada materialet. Nålen har ett förstärkt skaft som förhindrar att nålen böjs och det minskar samtidigt risken för nålbrott och hoppstygn.
Topstitchnål
När du ska sy stickningar på ett plagg är det större chans att de blir fina om du använder en topstitchnål. Nålen har ett extra långt öga som gör att den grövre stickningstråden lättare glider igenom och det blir en jämn och fin stickning.
När behöver jag byta nål?
Du får bättre sömmar om du har en fräsch nål. Du behöver byta ut nålen regelbundet. Som riktmärke kan du tänka att du byter nål efter ett större projekt eller efter ca 8-10 timmars sömnad.
Om din nål behöver bytas ut kan du märka det på att t.ex.:
- tråden går av
- du får ojämna stygn eller hoppstygn
- sömmarna drar ihop sig
- tyget skadas, en tråd i tyget kanske dras ur.
- du kan höra ett knackande ljud medan du syr.
Pröva att byta nålen så kanske problemet försvinner.
På bilden härintill kan du även se hur Schmetz märker typ och storlek på sina nålar.
Jättebra info, tack!
Vad kul att du tycker det, Marika!