Sy kläder på en vanlig symaskin

Vilken maskin behöver du?

Går det att sy sina kläder med bara en vanlig symaskin?

Självklart går det bra. Speciellt när du börjar sy, behöver du inte först lägga en hel massa pengar på att köpa en ny symaskin. Du vet ju inte ens om ditt nya intresse kommer att vara länge. Men vi hoppas förstås att du vill sy mer och mer.

Börja ev. med att låna en maskin

Gammal grön Husqvarna Automatic symaskin

Alla sorters sömmar finns inte på den här

Om du inte redan har en symaskin är mitt tips att se om det finns någon i din närhet som kan låna ut sin maskin till dig så att du får testa.

Ett annat tips är att du köper en begagnad maskin. Du får mycket för pengarna om du köper en äldre maskin. Du behöver oftast inte en hel massa funktioner i början utan klarar dig med en enklare maskin.
Men om du verkligen känner för en helt ny symaskin är det förstås fantastiskt. Men du måste inte ha varken en ny hushållsmaskin, en overlock eller en täcksömsmaskin.
Den gamla gröna Husqvarnan på bilden har inte alla sömmar t.ex. för trikå. Men den är stabil och har raksöm, sicksack och syr fina stickningar.

Var kan jag prova olika maskiner?

Jag tycker att du ska gå till en affär som säljer symaskiner om du har möjlighet eller besöka en symässa, t.ex. Sy- och Hantverksfestivalen som genomförs på flera orter i Sverige. Kolla på hemsidan om du har möjlighet att besöka en mässa för att testa olika symaskiner.

Vad ska du tänka på innan du testar olika symaskiner

Tänk ut vad det är som du mest kommer att sy och om du har möjlighet kan du ta med några egna tygprover att provsy på.
Det finns också ytterligare en anledning till att du ska ha funderat på vad du troligtvis kommer att sy för att du ska kunna provsy de maskiner som passar dina behov.

Du kan sy allt på en vanlig symaskin

Men om du väljer att sy på en vanlig symaskin rekommenderar jag dig att ta fram instruktionsboken och se vad det står om att tex sy i trikå eller fålla osynligt eller vad det nu är du önskar göra. Om du inte har någon instruktionsbok finns de flesta numera på nätet. Googla efter manual och namnet på din symaskin, gärna också modellnamn om du vet det.
Det finns oftast trikåsömmar motsvarande “overlock-sömmar” även på äldre maskiner. Det som kan underlätta är att ha en övermatarpressarfot för att det inte ska bli vågigt när du tex fållar i trikå.
När du fållar t.ex. ett trikåplagg kan du använda en tvillingnål för att få en dubbel stickning vid fållen. Det finns tvillingnålar för både stretchigt tyg och vävt tyg.
Det finns många olika pressarfötter till både gamla och nya maskiner som alla kan underlätta när du ska sy. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om pressarfötter och det kan du läsa här: sydinaklader.nu/vilka-pressarfotter-anvander-du

Fördelar med en overlock

Om du tänker sy mycket i trikå har en overlock vissa fördelar som tex att den både syr och klipper kanterna samtidigt. Du får en snygg insida och det går lite snabbare att sy ett plagg i jersey-trikå än att sy på den vanliga hushållsmaskin. Om du dessutom har tillgång till en coverstitch-maskin även på svenska kallad täcksömsmaskin får du på ett enkelt sätt snygga fållar.

Vad funderar du på när det gäller symaskiner?

Skicka din fråga till mig på hej@sydinaklader.nu eller skriv en kommentar här under så lovar jag att svara.

Vill du få tips om nya blogginlägg, mönster och sytips kan du skriva upp dig på våra nyhetsbrev. Det gör du på sydinaklader.nu/nyhetsbrev, följ även @sydinaklader.nu på instagram för fler tips.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer