Hur väljer du rätt storlek?

Ladda med tålamod och ett måttband

Det är inte helt enkelt att välja rätt storlek. De flesta av oss har olika storlekar på över- och underdelar och även inom tex överdelar kanske du även där har flera storlekar. Allt detta gör att du behöver tänka till lite extra när det gäller vilken storlek du utgår från och vilka justeringar du kommer att behöva göra.

Det viktigaste verktyget du behöver för att du ska kunna välja storlek är ett måttband och en hel del tålamod.

Vilka mått behöver du?

Överdelar

någon har lindat ett måttband runt ett trädNär vi ska sy överdelar är bystmåttet det viktigaste måttet. Men som du kanske märkt så kan plagget ibland bli för stort om du valt efter ditt bystmått och då utgår du istället från ditt överbystmått.

Du mäter först ditt vanliga bystmått och flyttar sedan upp måttbandet till över bysten men låter måttbandet vara kvar på samma plats på ryggen. Det är i höjd med bh-bandet el. tänkta platsen för bh-band om du inte använder bh.

Ta sedan det mått du fått fram över bysten och välj storlek i tabellen där måttet står för vanliga bystmåttet. Då får du en bra passform över axlarna och du gör en FBA el SBA för att plagget ska sitta fint över bysten. Du kan läsa om FBA/SBA i det tidigare inlägget FBA – vad är det?

Nederdelar

När du ska sy nederdelar som kjolar och byxor är det framför allt stussmåttet du behöver. Stussmåttet är det som kallas Hip på engelska mönster vilket alltså inte är det samma som höft hos oss. Det är High Hip. Men du mäter alltså ditt största mått över baken för att få fram ditt stussmått.

Du behöver också mäta din midja för att få ett plagg som passar bra. Du har kanske en större eller mindre storlek i midjan än runt stussen och då kan du när du väljer storlek i första hand utgå från stussmåttet och gradera till en annan storlek i midjan. Lägg gärna till extra sömsmån i sidan när du klipper till för att kunna göra finjusteringar under tiden du syr.

Vad tycker du är svårast med att välja storlek?
Svara i en kommentar eller skicka ett mail till hej@sydinaklader.nu

I Syklubben hjälper jag dig med att komma fram till vilka justeringar just du behöver göra. Anmäl dig till väntelistan här så får du veta när Syklubben öppnar för nya medlemmar igen.

Följ @sydinaklader.nu på instagram och du inte redan gör det. Där får du tips om att sy dina kläder, sytips och en del om tyger.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

  1. Helena

    En sak som jag tycker är svår, det kanske inte har så mycket att göra med själva storleksbestämmelse, men det är att veta hur mycket rörelsevidd jag ska ha. Speciellt vid tighta plagg då, eller i en midjelinning. För lite och det blir obekvämt, för mycket och kjolen sitter konstigt och det blir inte speciellt snyggt.

    • Efwa

      Ja, det är inte helt enkelt även om det står plaggmått i vissa måttabeller. Men det är ju inte förrän du bär plagget som du kan känna om det blev rätt.