FBA – vad är det?

Hur gör man en justering för stor byst?

En justering som många behöver göra är att ändra mönsterdelen för framstycket för att ge mer plats för bysten. De flesta mönster görs för b-kupa och om du har en större kupstorlek kan du få bättre passform om du gör en FBA som det kallas, även Full Bust Adjustment. Har du mindre kupstorlek kan du göra motsvarande ändring för mindre byst. SBA, Small Bust Adjustment. Men här visar jag en FBA.

När behöver du göra justeringen?

När du t.ex har en större byst kan du se på ditt plagg att det blir draglinjer från ärmhålet fram mot bysten. Det visar på att du skulle kunna få bättre passform om du gör en justering för större byst. När du väljer storlek efter ditt bystmått och har större byst blir plagget troligtvis för stort över axlarna.

Välj rätt storlek

Istället väljer du storlek efter ditt överbystmått. Du mäter alltså över bysten och håller måttbandet i höjd med bh-bandet bak, går upp under armhålan och över bysten. Sedan väljer du storleken efter det måttet du fått fram. Du tittar alltså på bystmåttet i tabellen och väljer din storlek efter det. Sedan gör du en FBA i det antal cm som det skiljer mellan ditt överbystmått och ditt bystmått. Om du tex har 86 som överbystmått och 96 cm som ditt ”vanliga” bystmått ska du göra en FBA på 5 cm, totalt 10 cm. Men 5 cm på varje halva mönsterdel.

Börja här

När du valt storlek och ritat ut dina mönsterdelar ritar du ut var du har din högsta bystpunkt. Ungefär där jag pekar på bilden. Du kan hålla mönsterdelen mot din kropp och känna efter var din högsta punkt är och rita ett kryss el. cirkel där. Mot den punkten ska du rita linjer att klippa efter.

Du börjar med att rita en linje från nedre delen av ärmhålet fram till bystpunkten. Fortsätt den linjen trådrakt ner till nederkanten.
Rita sedan en linje från mitt i insnittet fram till bystpunkten.

Klipp upp längs linjen från nederkanten upp till bystpunkten och sedan vidare ut till ärmhålet. Klipp inte ända ut utan sluta 1-2 mm innan kanten. Pappret ska hålla ihop. Om du har en mönsterdel som innehåller sömsmån klipper du fram till den tänkta sylinjen och sedan utifrån kanten fram till en tänkta sylinjen. Det gör att du kan dela på mönsterdelen för att få det extra utrymmet som du är ute efter. 

Klipp sedan linjen från sidlinjen nästan ända fram till bystlinjen. Pappret ska hålla ihop även där, precis som du ser på bilden.

Måttet du räknat ut att du ska öka ska vara där jag ritat den röda markeringen. Dela på pappret där och fyll i med nytt mönsterpapper så att det blir en hel mönsterdel igen.

Nu ska du rita ut ditt nya bystinsnitt. Det är bredare mellan ”benen” än det tidigare, just för att du ska få mer volym över bysten. Du börjar rita den nya linjen från samma start i sidlinjen som det tidigare insnittet, men ser till att spetsen riktas mot bystpunkten och slutar 2-3 cm innan högsta bystpunkten. Allt för att det ska bli snyggt på ditt färdiga plagg.
Om bystinsnittet slutar uppe på bröstet blir det som en topp och det är inte så snyggt.

När du ritat det nya insnittet viker du ihop det kant mot kant och klipper rent sidsömmen. När det är vikt klipper du rakt och det gör att du får tillräckligt med tyg när du sedan klipper till för att insnittets tyg ska gå ändå ut i sidsömmen.

Om du undrar över något när det gäller den här mönsterändringen får du gärna höra av dig i ett mail till hej@medeas.se eller på instagram där jag heter @sydinaklader.nu

Mönsterjusteringar är en del som vi går igenom i Syklubben. Om du är nyfiken på vad Syklubben är kan du läsa mer på medeas.se/syklubben och anmäla dig till väntelistan. Om du är med på den listan kommer du att få veta när jag öppnar upp för nya medlemmar igen.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hur väljer du rätt storlek? - Medeas syverkstad - […] Ta sedan det mått du fått fram över bysten och välj storlek i tabellen där måttet står för vanliga…