Förbered dig för att sy jeans

Har du sytt jeans?

Jag har gjort det några gånger men inte fått till en helt bra passform. En gång blev de för stora så jag gav bort dem till en vän. Nästa par blev för små men nu är tanken att jag ska sy ett par ljusa jeans att ha i sommar. Jag använder sällan byxor, men om passformen blir bra ska jag se till att använda dem under svala sommardagar.

Sy egna jeans

Innan du kan börja sy dina jeans behöver du hitta ett mönster, jeanstyg i en kvalitet och färg som tilltalar dig. Du behöver stickningstråd, en lite grövre sytråd för snygga, synliga sömmar. Du behöver ev. också en symaskinsnål för jeanssömnad och det finns även topstitch-nålar för snyggare stickningssömmar. Dessutom behöver du förstås en symaskin, tyg och pappersax, mönsterpapper m.m.

Jeanstyg

Lindbo Textil har en del denimtyger för att du ska kunna sy egna jeans av tyger i bra kvalité. Det finns flera olika blå nyanser, en mörkgrå mot svart och dessutom en riktigt ”svartsvart” denim.

Ett alternativ kan vara att köpa ett par jeans på secondhand i en storlek som är mycket större än vad din storlek är och sedan kan du använda dem som tyg till de jeansen du tänkt sy. Men det brukar finnas jeanstyg i de flesta tygaffärer, både online och i fysiska butiker.

Innan du klipper till

Innan du börjar sy dina jeans bör du tvätta tyget. För att inte direkt få ljusare ränder i tvätten, sk. torrslitage kan du blötlägga tyget innan du lägger det i tvättmaskinen.

Ytterligare ett tips är att sy ihop klippkanterna på tygbiten, med overlock eller raksöm, innan du blötlägger och tvättar den. Det gör att det är mindre slitage på rätsidan av tyget och förhoppningsvis färre ljusa ränder på rätsidan. Du vänder alltså rätsidan inåt och syr ihop klippkanterna.

Var hittar vi mönster till jeans?

Ginger Jeans från Closet Core Patterns är ett av de mest omtalade mönstren för jeans och kanske ett av de första som kom på marknaden. De är för jeanstyg med lite stretch och de finns med några olika midjehöjd och benvidd.
Closet Core har även Morgan Jeans som är för ett tyg utan stretch.

Megan Nielsen har Dawn Jeans. De finns i fyra olika varianter i ett och samma mönster. De finns även i stora storlekar.

Cashmerette Patterns har också ett jeansmönster i stora storlekar, Ames Jeans.

Lauren Dahl har mönstret Birkin Flares med utsvängda ben.

#TopDownCenterOut

När du ska justera mönstret för att jeansen ska passa din kropp kan du pröva att använda dig av metoden TopDownCenterOut. Det är en metod som gör det enklare att göra justeringar så att byxorna passar den som ska bära dem. Läs mer om metoden hos Ruth -@ithacamaven på Instagram.

Vill du hellre sy en jeansjacka?

Jag har skrivit ett inlägg med tips på mönster till både klassiska jeansjackor och några andra. Du hittar inlägget här.

Herrstorlekar

Mönster till herrjeans har tex. Thread Theory och det är modellen Quadra Jeans som jag tänkt sy till mannen.
De har även ett mönster med lite högre midja som heter Fulford Jeans.

Jag vet också att både Ottobre Design, Burda och Allt om Handarbete/Knipmode/Fashion Style har haft jeansmönster i några utgåvor och kanske har du redan någon av dessa tidningar hemma.

 

Följ @sydinaklader.nu på instagram för att se vad som händer i min syverkstad eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev på sydinaklader.nu/nyhetsbrev

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bevara färgen vid tvätt - Medeas syverkstad - […] tyger behöver sicksackas vid klippkanterna innan tvätt. Jag har i ett tidigare inlägg rekommenderat att sicksacka ihop klippkanterna innan…
  2. Sy egna jeans - Medeas syverkstad - […] har tidigare skrivit ett inlägg om att förbereda för att sy jeans. Läs det om du inte redan gjort…
  3. Sy en jacka i jeanstyg - Medeas syverkstad - […] har tidigare skrivit ett inlägg om att förbereda för att sy jeans. Läs det om du inte redan gjort…