olika typer av viskos, crepe, slät, twill
Att sy plagg av viskos

Vilken viskos ska du välja?

Om du brukar sy plagg av viskos har du troligtvis funderat på alla olika typer av viskos som finns och vad som skiljer dem åt.

Viskos är ett härligt material att ha på sig. Det är svalt på sommaren och har otroligt fint fall. Det passar till att sy blusar, klänningar, kjolar och vidare byxor. Hittar du en grövre viskos kan du även sy t.ex. jackor.

Tvättråd

De flesta företag rekommenderar att du tvättar i 30° men när du tvättar tyget innan du syr kan du troligtvis tvätta det i 40° första gången för att tyget ska vara helt färdigkrympt. Glöm inte att sicksacka klippkanterna innan du tvättar så att tyget inte trispar upp sig för mycket.

En nackdel med viskos kan vara att det drar ihop sig en del när du tvättar det vilket gör att du behöver stryka plagget. Men om du sträcker lite i plagget när du tar ut det ur maskinen blir det lite slätare och har du dessutom möjlighet att hänga ut plagget så att vinden får släta ut det kanske du inte behöver stryka det.

Det är enligt min mening väl värt att ha plagg i viskos även om du behöver stryka det efter tvätt.

Olika kvalitéer av viskos

Förutom att de olika viskoserna tillverkas av olika träslag (läs mer om det här) kan de vävas på olika sätt vilket ger olika utseende.

kypert cerise viskostwill

Twill/kypert är ett vävsätt som ger diagonala ränder över ytan. Viskostwillen finns i olika tjocklek på tyget och kan användas till alla plagg som viskos kan användas till.

viskos crepe struktur

Crepe är ett vävsätt som ger en lätt krusad yta. Tyget har lite struktur och upplevs inte att det skrynklar lika lätt.

Slät viskos är en vanlig tuskaft som ger en helt slät yta.

tuskaft slätvävd viskos

Symaskinsnålar för viskos

Använd microtexnålar när du syr i viskos. De har en extra spetsig och smal spets. Den passar extra bra när du syr i mycket fina/tunna eller tätvävda material. Den ger även extra raka stygn vid kantstickning även för siden, mikrofiber, belagda material och konstskinn.

Läs mer om olika symaskinsnålar i ett inlägg här.

Vill du veta mer om olika typer av viskos, tex tencel, lyocell, modal, cupro, bambuviskos osv. och vad de är tillverkade av kan du se en video på youtube som jag spelat in.

Titta också på de viskostyger vi har i webbshoppen hos LindboTextil.


Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

 1. Pia Ulvegärde

  Jag skulle ha nytta av lite hjälp kring hur man väljer rätt tyg till rätt mönster. Jag tycker det är svårt både med vilken tjocklek som blir bra och hur mycket stretch som är lagom. Jag syr hyfsat, mina misslyckanden beror oftast på att tyg och mönster inte passade varandra tillräckligt bra. Har du några bra tips på hur man ska tänka?

  • Efwa

   Tack Pia för din kommentar och framför allt din önskan om att jag skriver om hur du väljer tyg till en viss typ av plagg.
   Jag lägger det på listan över inlägg att skriva och ser till att det prioriteras och kommer snart.