Var hittar du inspiration till att sy?

Jag överväldigas ofta av allt som är möjligt att sy. Varje dag får jag ny inspiration när jag ser vad andra sytt, nya mönster som visas upp på instagram, bloggar eller i facebookgrupper. Jag prenumererar på flera olika mönstertidningar och ibland bläddrar jag i modetidningar och ser vilka trender som är på gång. Även om jag tycker att jag syr det som jag själv vill sy påverkas jag förstås av trender även om jag inte anser att jag är slav under vad som ”är inne”.
Jag har tidigare skrivit om att jag planerar vad jag ska sy inför varje säsong. Jag är med i FB-gruppen ”Sy garderoben med en plan” och där planerar vi vad vi vill sy till vår garderob fyra gånger om året och även i den gruppen kommer det upp massor med fina plagg som jag blir sugen på att sy.

Men hur gör jag då för att komma fram till vad jag vill sy av alla plagg jag inspirerats till?

Jag brukar fundera över vad jag saknat under säsongen som gått och jag brukar även skriva ner i en lista när jag upptäcker att jag saknar något. När jag tänkt till på vad jag behöver och saknar tittar jag på listan med mönster jag redan har hemma. Eftersom jag prenumererar på flera mönstertidningar och dessutom har köpt en hel del mönster genom åren finns det mesta redan. Men ibland är det ändå så att jag vill köpa ett mönster jag sett någon annan sy ett plagg av.

När jag har min lista, som brukar vara väldigt lång, försöker jag sortera ut de plagg jag verkligen vill och behöver ha framöver. Att planera i mindre grupper/moduler eller ”Capsules” som det kallas på engelska är en bra grej. Då syr man mindre garderober där plaggen kan kombineras på olika sätt med varandra.

En variant är tex. att du syr en ”Topper” dvs en jacka, kofta eller annat plagg som går att ha över dina andra plagg. Du planerar också två nederdelar, tex. byxor eller kjolar och dessutom tre toppar som kan vara blusar, t-shirts eller andra tröjor. Dessa sex plagg går att kombinera till många olika outfits.

Ny planering för våren

Just nu är jag i brytpunkten att avsluta det jag planerade för några månader sedan. I gruppen Sy garderoben med en plan är det dags att planera för vår- och sommarsömnad.
Jag har inte hunnit sy allt jag velat från förra planen, både för att jag haft annat för mig men också för att jag sytt sådant som inte funnits på min sy-plan. Men jag vill också att sömnaden ska fortsätta att vara lustfylld och då måste jag ibland släppa att jag inte blivit klar och gå vidare och sy det jag behöver mer för aktuell säsong.

Om du inte redan följer mig på instagram hittar du mig på @sydinaklader.nu och vill du ha sytips via mail kan du anmäla dig här.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer