Vad du behöver för att börja sy dina kläder

Var ska du börja?

Kanske har du inte sytt på länge. Ditt uppehåll blev ett år eller kanske ännu längre. Nu vet du inte riktigt hur du ska komma igång.

Börja med att tänka ut vad du verkligen skulle vilja sy

Även om du inte sytt på väldigt länge är det ungefär som att cykla, du vet någonstans hur det går till och behöver bara ta det lite lugnare i början för att komma in i sömnaden igen. Det jag tror är viktigast är att du börjar med att sy ett plagg du verkligen skulle vilja bära.
Börja med att leta bland mönster du ev. har kvar sedan du sydde senast, låna några syböcker eller mönstertidningar på biblioteket eller av en vän. Om du har instagram är det en plats som flödar av inspiration och där kan du säkert hitta något som du blir sugen på att sy.

Leta fram ett tyg

När du sedan har något eller några förslag på plagg du vill sy kan du börja leta efter tyg. Har du tyg hemma kan du börja med det. Annars får du köpa något passande i en tygaffär eller på secondhand-butiken.
Ett tips är att du tvättar tyget innan du syr. Både ett helt nytt tyg och om du köpt secondhand. Du vet att det är krympt och du slipper obehagliga överraskningar vid första tvätten. Har du otur kanske plagget inte passar längre om du sytt av ett otvättat tyg.

När du har hittat ett mönster och ett tyg du vill sy av är det dags att plocka fram de tillbehör som är nödvändiga.

Vad du behöver

Symaskin

Om du sytt förut har du säkert en symaskin någonstans. Om du inte sytt på den på väldigt länge är det en bra idé att lämna in den på service. En genomgång och smörjning av maskinen kostar från 500 kr och uppåt. Kolla på flera ställen innan du bestämmer dig. Fråga gärna någon du känner som syr var de brukar lämna in sin maskin.

Mönsterpapper och penna

För att kunna rita av mönstret från en tidning, mönsterark el bok behöver du mönsterpapper. Det finns på rulle i olika tjocklekar och kvalité. Du behöver också en penna, jag rekommenderar att du använder en blyertspenna för att kunna sudda om du gör fel. Ett suddigum är också bra att ha.

Måttband och linjal

För att kunna välja storlek på ditt mönster behöver du ta dina mått. Då behöver du ett måttband. En linjal att ha för att rita raka linjer när du ritar av mönstret underlättar också.

Olika typer av saxar

Du behöver en speciell sax som bara används för att klippa tyger. Märk saxen så att det är tydligt att den bara får användas till tyger. Förklara gärna för de du bor med att det inte är tillåtet att använda den saxen till annat än tyg och förvara den så att den inte ”råkar” användas till t.ex. papper.
Du behöver också en sax att klippa papper med. T.ex när du klipper ut mönsterdelarna som du ritat av på mönsterpapper.
Ytterligare en sax som är bra att ha är en mindre sax, en trådsax, att ha vid symaskinen när du syr. Då kan du klippa av alla trådändar direkt när en söm är färdigsydd och du får en snyggare finish.
För att skära till dina mönsterdelar istället för att klippa kan du använda en rullkniv och skärmatta.

Knappnålar eller mönstertyngder

Innan du klipper eller skär till i tyget behöver du på något sätt se till att mönsterdelarna ligger still.
Det vanligaste är att nåla fast pappersdelarna med knappnålar. Även bland knappnålar finns det många olika sorter och jag rekommenderar att du skaffar knappnålar som är rostfria (alla är kanske det nuförtiden), tunna och gärna med glashuvud. Det är inte kul om kulan är av plast och du sedan råkar stryka över nålen och kulan smälter.

Tyngder

Det går också att använda tyngder av olika slag att hålla kvar mönsterdelarna med. Jag använder stora metallbrickor jag köpt på järnhandeln och jag har även sett att någon sytt små ”påsar” och fyllt med sand för att använda som mönstertyngder. Det finns många alternativ.

För en bra slutfinish

Du behöver också ha tillgång till strykjärn och strykbräda
det finns många olika varianter och storlekar och du får känna efter vad just du vill ha och behöver. Något jag sett mycket av på senaste tiden är små mini-strykjärn och små strykbrädor eller filtade plattor att ha intill symaskinen för att kunna pressa sömmar utan att lämna symaskinen.

En sista viktig sak

…du behöver är en sprättare. Tyvärr är det så att du kommer att sy fel. Det händer oavsett om du är nybörjare eller är van att sy. En sprättkniv är väl investerade pengar och den kommer att bli nödvändig att använda förr eller senare. Och det är lika bra att ha den på plats från början.

Vill du ha fler sytips kan du följa @sydinaklader.nu på instagram eller anmäla dig till nyhetsbrevet här.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer