Sy i knappar på maskin

Tänker du ibland att du önskar att du slapp sy i knappar för hand?

Det finns ett sätt att göra det lite snabbare och det är att sy i dem med hjälp av din symaskin.

Om du ska sy i många knappar på t.ex. en blus eller skjortblusklänning kan det ta emot att sätta igång. Men med mina tips går det så mycket enklare. 

Jag brukar sy knapphålet först för att sedan enkelt kunna mäta ut var knappen ska sys fast. De knappar du kan sy i med hjälp av maskinen är knappar med hål. Antingen två eller fyra hål. Knappar som bara sys fast på knappens undersida får du fortsätta att sy fast för hand. 

Samma mått mellan hålen på alla knappar

För inte så länge sedan fick jag lära mig att i stort sett alla knappar har samma avstånd mellan hålen. Jag hade aldrig funderat på det, men både små och stora knappar har samma avstånd mellan hålen. Avståndet är ca 3 mm. Det förenklar när du ska sy fast dem med hjälp av maskinen. 

Du syr fast knappen med sicksackstygn, dvs en stygnbredd på ca 3 mm och en stygnlängd på nära 0 mm. 

Vissa nyare maskiner har en speciell inställning för att sy i knappar. Så om du tar fram din instruktionsbok kan du se där om just din maskin har en automatisk inställning för att sy i knappar. 

Innan du börjar kan du ta en liten klick lim från ett limstift under knappen och placera den där den ska sitta. Det gör att den inte glider iväg när du sänker ner pressarfoten. 

Du kan sy fast knappen utan att ha en specialpressarfot 

Du tar bort din pressarfot och sänker ner själva ”foten” så att den håller fast knappen. Vrid sedan med handhjulet för att testa så att du ställt in rätt bredd och att nålen hamnar rätt i hålen. 

Sy några stygn så att knappen fästs ordentligt. Om din maskin har en inställning för att sy i knappar fäster den automatiskt på slutet. Annars får du knyta ihop trådarna på baksidan. 

Med specialpressarfot

Till de flesta symaskiner finns det specialpressarfötter att använda när du ska sy i knappar. Till min Pfaff-maskin har jag köpt en specialfot där jag sätter i knappen och den hålls fast med en fjäder. Har du en pfaff-maskin kan du hitta pressarfoten hos din återförsäljare.

 

Visst blir det snyggt och det går otroligt mycket snabbare än att sy fast knapparna för hand.

Följ @sydinaklader.nu på instagram om du inte redan gör det. Där får du fler sytips för att komma igång att sy dina kläder

I samarbete med @pfaff_sverige
#pfaff_sverige #pfaffexpression710 #quiltexpression710 #pfaffcoverlock30 #coverlock30 #coverlock3

 

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer