Sy egna munskydd

Att använda eller inte…

Nu när vi alla fått hårdare restriktioner och vi hör diskussioner på radio och tv om att använda munskydd eller inte kanske det är dags att fundera på om du ska sy några egna munskydd. Eller iallafall fundera på om du ska börja använda munskydd vid vissa tillfällen, egensydda eller köpta.

Jag hörde på nyheterna idag att forskning visar att munskydd och vädring kan hjälpa till att hindra smittan att ta fäste och det kommer ju inte att skada någon om du använder munskydd.
Jag är väl medveten om att folkhälsomyndigheten ännu inte rekommenderar el. tvingar oss att använda munskydd och att det är delade meningar om hur det fungerar. Men jag vill ändå tipsa om några olika mönster om du vill sy egna munskydd.

De modeller jag testat är enkla att sy och efter ett tag kommer du att kunna sy masker ganska snabbt. För att det ska fungera fullt ut behöver du ha ganska många för att kunna byta skydd ofta.

Det du behöver för att sy egna masker är bomullstyg till yttre och inre lager och dessutom ett mellanlägg eller löst filter att ha som tredje lager.
Det är bra om åtminstone yttre lagret är ett tätvävt tyg för att ha ett större motstånd mot luften att komma in. Munskyddet jag har på mig på bilden sydde jag av ett väldigt tätt tyg i både yttre och inre lager och för mig är det ganska svårt att andas genom det. Men kortare stunder fungerar det bra.
De jag har på gång att sy nu har lite mindre täta tyger men istället har jag fler lager.

Jag har också en tygpåse att lägga använda munskydd i. När det är dags att tvätta munskydden vränger jag innehållet och påsen direkt in i maskinen och tvättar i 60 grader. Det kan vara bra att ha flera tvättpåsar så att det hela tiden finns påsar att stoppa de använda munskydden i.

Mönstret jag sytt av som jag tycker känns bra på mig är från Victory Patterns. Men det finns oändligt många olika mönster om du googlar. Jag länkar några olika här under och skriv gärna en kommentar om du använder eller tänker använda munskydd även om det ännu inte finns någon rekommendation här i Sverige.

Har du sytt egna munskydd får du gärna tipsa om modeller du tycker fungerar bra så fyller jag på listan.

Här är några tips på sidor där du kan ladda ner gratismönster:

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer