Synliga sömmar

Sy stickningar som dekoration

Det jag tänker skriva om idag är sk. stickningar. Alltså sömmar som du syr som dekoration i kanten på ett plagg. Jeans-stickningar är kanske det plagg där många suckar för att det är så många stickningar som ska sys och för att de syns så tydligt eftersom det ofta är en avvikande färg.

Idag har jag sytt många kantstickningar på en sommarklänning och insett hur trevligt jag tycker att det är att sy dessa dekorationssömmar.

Nu ska du få några tips från mig för att du ska bli nöjd med dina stickningar

  • Testsy stickningen på det tyg du sedan ska sy den ”riktiga” stickningen på. Stryk på mellanlägg om du kommer att ha det senare. Pröva olika stygnlängd för att det ska se ut som du vill. Jag har oftast 3 mm stygnlängd på mina stickningar. Men prova dig fram till vad du tycker är snyggt.
  • Prova dig fram med färg på sytråden så att det blir som du tänkt. Du kan välja att ha en färg som smälter in i det du ska sy eller ha en helt annan färg som effekt.
  • Pröva olika pressarfötter som finns till din maskin. T.ex. en pressarfot som har en inbyggd ”linjal” som du kan ha i kanten när du ska sy stickningen nära ytterkanten.
  • Skaffa en magnet att ha som linjal för att sy stickningen med samma avstånd hela vägen. Det finns många olika typer av magneter och jag har sett någon fäst en legobit med ”kludd” som markering för tygkanten. Pröva dig fram till något som passar dig.
  • När du syr dubbla stickningar på t.ex. jeans kan du först sy den som är närmast kanten och sedan sy den andra och mäta avståndet från den första stickningen.
  • Pröva dig fram och sy alltid ett test innan du börjar sy på det verkliga plagget.

Jag började med att skriva att stickningarna är en dekoration. Men ibland syr du stickningen för funktion, för att få mer stadga, för att t.ex. hålla en fickpåse eller infodring på plats.

Jag hoppas att du fått några tips om att sy stickningar som du inte tänkt på eller i alla fall en påminnelse om hur kul det är att göra dina plagg ännu snyggare.

Symaskinen och pressarfötterna i mitt inlägg visas i samarbete med PFAFF, [Pfaff Sverige]

Följ @sydinaklader.nu på instagram för att se vad som händer i min syverkstad eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev på medeas.se/nyhetsbrev

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer