Snygg insida på tunna tyger

Vändsöm – French Seams

När du syr i tunnare tyger kan du sy en vändsöm som innesluter sömsmånen och ger ett elegant utseende. Det ger en starkare söm och ser snyggt ut när tyget är genomskinligt.

Tunna tyger

När du har ett tyg som är väldigt tunt, kanske tom genomskinligt eller ett tyg som fransar sig mycket finns det ett knep att sy så att det blir fint och det är att sy ihop med en vändsöm som ibland även kallas French Seams. 

Hur ska sömmen sys?

För att sy den här sömmen behöver du en sömsmån som är 13-15 mm och du syr den i två steg. 

Lägg först tyget aviga mot aviga. Det känns ovant eftersom vi alltid annars lägger tyget räta mot räta när vi ska sy. Men nu börjar vi med att lägga delarna aviga mot aviga. Sy en söm ca 5-6mm från kanten. När du sytt pressar du på sömmen och sedan pressar du isär sömsmånerna åt varsitt håll, detta för att få en skarp kant när du sedan vänder och syr nästa söm.

När du vänt på delarna och lagt dem räta mot räta ser du till att den första sömmen är precis i vikningen. 

Nu ska du sy nästa söm och det är viktigt att den första sömsmånen blir innesluten i kanalen som bildas när du syr din andra söm. Klipp gärna ner den första sömsmånen till t.ex. 3 mm. Nu ska du sy din andra söm och om du hade 15 mm sömsmån från början och sydde med 6 mm sömsmån vid din första söm ska du nu sy ca 9 mm från kanten. Om du har en markering för din sylinje syr du efter den. När du sytt din andra söm pressar du först på sömmen och sedan pressar du allt bakåt eller framåt efter vad du tycker är snyggast. 

Nu har du en innesluten sömsmån som blir både stark och snygg och du riskerar inte att tyget fransar upp sig. Dessutom ser det snyggt ut från rätsidan om ditt tyg är genomskinligt.

 

Jag syr på en Expression 710 i samarbete med PFAFF

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer