Slå in paket i tyg

Flera sätt att slå in sina paket

I flera år har jag slagit in vissa paket i tyg istället för i julklappspapper. Det kan ibland kännas som ett oändligt slöseri att slå in klapparna i julklappspapper som sedan knölas ner i en kasse eller säck och slängs.
Jag har dels använt rektangulära och kvadratiska tygstycken som knutits på olika sätt enligt en japansk beskrivning på ”furoshiki”.

Klicka på den gröna bilden så kommer du till en film med instruktioner till hur du viker tyget till en påse.

För att bryta vanan att slå in i papper och dessutom kanske använda tyger du redan har eller juldukar du tycker om men aldrig använder, kan du även sy påsar i olika storlekar där du lägger i paketet och drar igen snöret i toppen. 

Här får du ett tips på hur du syr en enkel påse att ”slå in” julklapparna i

Du behöver som sagt tyg till själva påsen, band att dra igen påsen med, sytråd och ev. en öljett att sätta i kanten för att kunna knyta i en juletikett. 

Jag anger ingen storlek utan du anpassar efter tyget du har eller paketet du tänkt slå in i påsen. 

Börja med att sy ihop påsen i sidorna och i botten om du har två bitar till din påse. 

Jag sydde franska sömmar för att även få en snygg insida. 

Franska sömmar syr du genom att först lägga aviga mot aviga, sy en söm, pressa och vänd så att rätan ligger mot rätan och sy ytterligare en söm. Den andra sömmen gömmer sömsmånen från första sömmen och du får en snygg insida. 

När du sytt ihop påsen ska du vika ner den övre kanten för att få en kanal för banden. Jag önskar att jag ansträngt mig för att få mönsterpassning men på just den här påsen blev det inte så. 

Jag stryker ner kanten ungefär 3-4 cm och precis nedanför den kommande vikningen sydde jag två knapphål på vardera sida. Det är genom dem som jag kommer att trä knytbanden. 

När du sytt knapphålen och sprätt upp dem viker du ner överkanten och syr en stickning runt hela påsen. Jag sydde även mina knapphål snett så jag fick vika ner kanten snett. 

När detta är klart trär du i banden, ett från vart håll. Som du ser valde jag att längden på vardera band är lite längre än påsens bredd. 

Knyt ihop banden och dra ihop påsen. Eftersom banden går från varsitt håll ”låser” de så att öppningen hålls stängd. 

Nu är din påse klar och du kan klippa till fler. Kanske hittar du sätt att förbättra dina påsar och anpass måtten till de olika format dina presenter har. 

 

Lycka till!

Vill du få tips om nya blogginlägg, mönster och sytips kan du skriva upp dig på våra nyhetsbrev. Det gör du på sydinaklader.nu/nyhetsbrev, följ även @sydinaklader.nu på instagram för fler tips.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer