Rynkad söm

Rynka olika delar på plagg

plagg med rynkade detaljerNär du syr har du ofta användning av att rynka. Det finns många olika sätt att göra rynkor på ett tygstycke. Vanligt är att du t.ex. ska ha rynkor på en ärm.

Just nu hittar du många plagg i butikerna som har puffärmar eller klänningar där kjolen är uppdelad i flera partier som är rynkade mot varann.

Hur du får till snygga rynkor på ett plagg

  • När du ska sy rynkor syr du två parallella rader med raksöm längs kanten på det som ska rynkas. Ställ in lång stygnlängd, välj t.ex. 4.två rader med rynktråd
  • Sy med en tråd i avvikande färg så att du sedan lätt kan se vilken som är rynktråden. Ha gärna olika färg på under- och övertråd.

När du sytt de två raderna, eller tre om du vill få ännu finare rynkor, drar du försiktigt i trådarna på den ena sidan. Jag brukar välja på avigsidan. OM du börjar dra i den andra sidan efter att du börjat rynka ihop, låser trådarna sig och du kan inte rynka. Det är här det är smart att ha olika färger på över- och undertråd. Har du bestämt dig för att alltid dra i undertråden och den är grön, så vet du att du bara ska dra i den gröna tråden. Dra gärna lite från ena hållet och sedan från andra hållet. Fördela rynkorna jämnt.

tråd fäst i en åtta för att rynktrådarna inte ska glida ivägInnan du nålar den rynkade delen mot den som den ska sys fast mot kan du fästa en knappnål vertikalt mot sömmen och linda rynktrådarna i en åtta runt den. Då är det ingen risk att rynkorna slätas ut i kanterna.

Sy fast den rynkade delen mot en slät del

När du rynkat de delar som ska rynkas nålar du dem mot den släta del som den ska sitta ihop med. Se till att rynkorna är jämnt fördelade. Det går att justera så att du får rynkorna så som du vill ha dem ända tills du sytt ihop delarna.

Sy med raksöm mellan de två rynktrådarna. Ha den rynkade delen uppåt så att du ser att du syr mellan rynktrådarna och att rynkorna är jämnt fördelade. Pressa på sömmen när du är klar och dra sedan bort rynktrådarna. Viktigast är att du drar bort den rynktråd som syns från rätsidan. Pressa sedan sömsmånen mot den släta delen så får rynkorna bättre utrymme att ”hänga snyggt”.

Rynka med hjälp av din overlock

rynksöm sydd på en overlockOm du har en overlock är det även möjligt att rynka genom att sy en söm i kanten på den.

På min overlock ändrar jag bara differentialmatningen till högsta (2) och får en liten rynkning. Sedan kan du dra i nåltrådarna för att få mer rynkning. Ett tips är att ha en avvikande färg på nåltrådarna så att du vet vilka du ska dra åt.

För att prova vilka inställningar du ska ha kan du t.ex. klippa flera 40 cm långa remsor av tyg och sy med olika inställningar för att se vilken som blir så som du vill. Glöm bara inte att skriva upp de olika inställningarna och fästa lappen på respektive remsa.

Har du något projekt med rynkningar på gång?

Symaskinerna i mitt inlägg visas i samarbete med PFAFF, Pfaff Expression 710 och #pfaffcoverlock3.0

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer