Plagget drar bakåt – Justera ditt mönster

Rundad rygg – en mönsterjustering

Brukar det kännas som att dina plagg dras bakåt när du bär dem? Har axelsömmen hamnat bakom din verkliga lutning på axeln? Dras halskanten fram upp mot din hals så att det blir obekvämt?

Alla de här situationerna kan ha orsak i att du har lite rundad rygg vid skulderbladen, du kan ha framåtroterade axlar eller att ditt huvud är lite framåtriktat.

En anledning till att fler och fler får en rundad rygg är att vi tillbringar så mycket tid framför en skärm. Men det finns några enkla justeringar som du kan göra på ditt mönster innan du börjar att sy. 

När du har en rundad rygg kan det göra att halsringningen bak står ut lite från halsen. För att justera det behöver du mer tyg längs mitt bak. 

Hur du gör

Börja med att rita en linje ungefär mitt på ärmhålet och 90 graders vinkel mot mitt bak. 

Sedan klipper du upp mönstret från mitt bak och nästan ända fram till kanten vid ärmhålet. Du vill inte ha mer vidd i ärmhålet utan klipper bara nästan ända fram och särar på mönsterbitarna vid mitt bak. 

Fyll i med nytt mönsterpapper och runda sömmen bak så att linjerna går ihop. Detta passar bäst när du har en söm mitt bak.

När du lägger mönstret mot vikt kant kommer din justering göra att det är en rundning på mönstret och pappret går inte ända fram till vikningen. För att inte halsringningen ska bli för vid om du lägger mönstret mot vikt kant kan du rita dit och sy ett litet insnitt för att halsringningen ska ligga fint intill halsen. 

Om du har en stor rundning av övre delen av ryggen kan det även göra att ditt huvud är lite framåtriktat. För att plagget ska bli tillräckligt långt baktill och för att halsringningen framtill inte ska kännas som om den trycker mot halsen kan du förlänga bakstycket ungefär mitt på ärmhålet och samtidigt förkorta ärmhålet med motsvarande längd framtill. 

Har du prövat att justera för rundad rygg och tyckte du att det gjorde någon skillnad?

Vill du ha fler sytips kan du följa @sydinaklader.nu på instagram eller anmäla dig till nyhetsbrevet här.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer