Rita av ditt mönster

För att komma igång att sy behöver du oftast ett mönster. Du kan konstruera ett själv eller så skaffar du ett mönster som någon annan konstruerat. Det kan vara ett ”vanligt” pappersmönster, pdf-mönster eller så har du en mönstertidning eller mönsterbok.

Nu utgår jag från att du redan hittat ditt mönster och att du är redo att ta nästa steg.

Du behöver mönster och avritade mönsterdelar innan du kan klippa ut i tyget

För att kunna använda mönstren behöver du få över mönstret på ett mönsterpapper.

Det bästa är att rita av mönsterdelarna på mönsterpapper istället för att klippa ut mönsterdelarna. Det går ju inte ens att klippa ut mönsterdelarna om mönstret finns i en bok. Dessutom kommer du kanske att vilja göra förändringar på mönstret för att det ska passa dig bättre, t.ex. förlänga, bredda eller något annat som gör att plagget passar dig bättre.

Innan du ritar av ett mönster för att börja sy behöver du mäta dig för att veta vilken storlek du ska sy. Du behöver ett måttband för att kunna få fram dina mått. Oftast mäter du övervidd/bystvidd för överdelar och midjevidd, höftvidd och/eller stussvidd för nederdelar. Du tittar i måttabellen på mönstret och väljer den storlek du behöver efter den.

Måttabell

Måttabellerna i mönster är är skapade för en “teoretisk” person och oftast behöver vi göra vissa ändringar för att plagget ska passa på vår kropp.
De flesta mönster konstrueras efter en grundmåttabell och för kupa B. Det anses vara en standard. Vi har alla olika kroppar och när vi syr själva har vi möjlighet att anpassa det vi syr så att det passar våra kroppar.

För att rita av ett mönster från ett mönsterark behöver du penna och mönsterpapper.

Jag rekommenderar dig att använda en blyertspenna så att du kan sudda om du ritar fel. Det kan även vara bra att ha en linjal och ev. ett suddgummi. Om du använder ett pdf-mönster kan du klippa ut din storlek direkt från mönstret och låta bli att rita av. Men oftast har du skrivit ut på lite kraftigare papper och då är det ändå enklare att rita av. Men det väljer du helt själv.

Mönsterpapper

tre rullar med mönsterpapperMönsterpapper finns att köpa på rulle, både små rullar och stora rullar som räcker till att rita av väldigt många plagg. Det vanliga mönsterpappret är något kraftigare än silkespapper. Jag använder även blompapper, alltså sådan papper som blomsteraffärer slår in blommor i. Även det finns att köpa på rulle. Ytterligare ett alternativ är att använda britspapper. Du känner igen det från läkarmottagningen och det är alltså pappret som läggs ut över britsen för varje person. Det pappret är lite mjukare och håller bra utan att skrynkla och kan användas om och om igen. Det är också bra om du vill prova mönstret för att se hur passformen är. Mönsterpapper liknande britspapper säljs också på små rullar i vissa tygaffärer.

Klipp ut mönsterdelarna

När du ritat av mönstret ska du klippa ut mönsterdelarna. Då behöver du en sax att klippa papper med. Du behöver senare också en tygsax, alltså en sax som du bara använder för att klippa tyg med.

När du lägger ut mönsterdelarna på tyget kan du antingen nåla fast mönsterdelarna, då behöver du knappnålar. Eller så använder du tyngder att hålla mönsterdelarna på plats med.

Vissa mönster har sömsmånen inräknad i mönstret men på många mönster behöver du lägga till sömsmån. Titta i instruktionerna till ditt mönster för att veta hur det är med just ditt mönster.

På vilket sätt ritar du av mönster?

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer