Öka vidd på ett plagg du vill sy

Ändra vidden på ett plagg du ska sy

Om du har ett favoritplagg som du vill göra om till ett liknande plagg men med en annan form, tex en rak kjol till en vidare kjol eller mer vidd i en överdel kan du på ett enkelt sätt justera mönstret för det. Det kan också vara så att du behöver mer midjevidd än vad som ingår i mönstret. 

Hur går det till?

Första tanken är kanske att du ska lägga till den extra vidden i sidsömmarna. Men det är bättre att du klipper upp mönsterdelen och särar på delarna med det mått du mätt ut/bestämt att du ska öka med. På bilden här intill ser du hur du kan skapa mer vidd nertill på en kjol, ett byxben eller nertill på en överdel. 
 
När du klipper upp mönstret för att öka vidden får du ett mjukare fall på plagget än om hela breddningen läggs i sidan på mönsterdelen.
 
 
Om du vill ha mer vidd upptill på en kjol eller byxor kan du göra på samma sätt men i överkant av mönsterdelen istället. 
Om du dessutom vill öka bredden hela vägen klipper du upp hela vägen, särar på bitarna och ritar av på nytt. Då får du t.ex. en kjol med mer vidd, som du kan sy resår i midjan på. 
 
Har du ändrat vidden på det här viset någon gång?
Skriv en kommentar och berätta.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer