Mönsterändring – sänk ett bystinsnitt

Har du någon gång märkt att bystinsnittet på en blus el. klänning du köpt kanske sitter lite för högt?

Vad menar jag med att bystinsnittet sitter för högt?

Om du tittar på hur bystsnittet sitter på ett plagg du köpt är risken ganska stor att det sitter lite för högt i förhållande till din högsta bystpunkt. Det gör att volymen som insnittet skapar är ovanför din byst. Det kan orsaka att ditt plagg kanar upp över bysten och du får dra ner plagget.

Det går att rikta om ett insnitt som sitter lite för högt. Men om du ska sy ett plagg kan du göra en justering innan du syr för att få det på rätt plats.

Jag har tidigare skrivit om att de flesta mönster görs för b-kupa och en standardperson/en ”teoretisk person”. Kanske är den personen ca 20-25 år. Eftersom många av mina kunder och kursdeltagare är lite äldre än så, får jag ibland frågor om hur en justering för att sänka ett bystinsitt går till. Nu ska jag visa hur du gör justeringen på din mönsterdel innan du klipper till.

Börja med att rita av mönstret

Du ritar av mönstret som vanligt i den storlek du valt enligt mönstrets måttabell. Sedan håller du mönsterdelen för framstycket mot din kropp och gör en markering där din bystpunkt är.

På bilden ser du min bystpunkt vid den röda markeringen och mönstrets bystinsnitt är ritat med blått. Jag mäter och ser att jag behöver sänka insnittet 4 cm.

 

Rita en rektangel runt insnittet där kortsidan är parallell med trådriktningen.

Rita sedan en linje nedanför med det antal cm som du bestämt att du ska sänka insnittet.

 

 

Klipp sedan ut rektangeln med insnittet och flytta ner och tejpa fast det intill den nedre linjen. Innan du tejpar kollar du in nästa punkt.

Se till att spetsen på insnittet riktas mot bystpunkten. Gärna något underifrån. Justera den urklippta rektangeln innan du tejpar fast den.

Fyll i med mönsterpapper där du klippt ur insnittet. Låt det gå ut lite utanför sidan.Vik ihop insnittet som det är tänkt att det ska sys och justera linjen för sidsömmen och klipp rent.

Nu har du ett bystinsnitt som är placerat för att passa bättre på din kropp.
Om du behöver göra en justering för större eller mindre byst gör du det efter att du sänkt bystinsnittet.

Har du frågor kring att flytta bystinsnittet kan du antingen skriva en kommentar eller maila till hej@medeas.se.

 

Följ @sydinaklader.nu på instagram för att se vad som händer i min syverkstad eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev på medeas.se/nyhetsbrev

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

  1. Marie

    Tack! Jättebra beskrivning av ett ofta förekommande behov av ändring.

  2. Christina R

    Tack för bra och pedagogisk förklaring. Detta behövs alltid göras!