Mönsterändringar – boktips

Varför ska jag ändra ett mönster?

När du syr egna kläder kan du anpassa mönster att passa just din kropp. Du kanske har olika storlekar på överdelar och underdelar och om du tex. ska sy en klänning behöver du justera så att du kan använda flera storlekar från mönstret.

De flesta mönster, framför allt från de större företagen, är konstruerade för B-kupa och om du har större eller mindre byst blir plaggets storlek fel om du går efter bystmåttet när du väljer storlek. Du har säkert märkt när du syr att vissa plagg blir väldigt stora över axlarna och det kan bero på att plagget helt enkelt är konstruerat för en B-kupa och då blir allt annat för stort för dig som kanske har en C- eller D-kupa och om du valt storlek efter ditt bystmått.

Vanliga ändringar

Den allra vanligaste ändringen som många behöver göra, förutom att gradera mellan storlekarna, är ”Full Bust Adjustment” eller som det förkortas FBA. Det finns även SBA som står för ”Small Bust Adjustment”. Alltså en justering för full/större respektive liten byst.

En enkel koll på om du behöver göra en FBA/SBA är att mäta skillnaden på ditt bystmått och ditt överbystmått. Jag mäter mitt överbystmått och väljer sedan storlek efter det för att få plagget bra i storleken över axlarna och gör sedan en FBA för att få tillräckligt utrymme över bysten. Det ger också lite extra vidd över magen vilket jag tycker är bra. Men om det inte är något du vill eller behöver ändrar du så att vidden blir som originalstorleken där också och du får bara extra vidd över bysten.

Ytterligare några vanliga ändringar som behöver göras

Andra ändringar som är vanliga är sänkning eller höjning av bystinsnittet, framåtroterade axlar, breda/smala axlar, raka eller sluttande axlar, svank, breda/kraftigare överarmar/biceps, kraftiga vader m.m.
För att börja göra justeringar på mönster när du ska sy plagg till dig själv är det bra att antingen söka på nätet, det finns säkert youtube-klipp där de visar olika ändringar. Ett annat sätt är att läsa i böcker som ger instruktioner för hur olika ändringar genomförs och i vilken ordning.

Det är viktigt att göra dem i “rätt” ordning eftersom vissa “problem” kan försvinna genom att en ändring gjorts. Efter ett tag lär du dig vilka som är dina standardändringar och du kan göra dem redan innan du syr ditt första provplagg.

Boktips

Det finns många olika böcker i ämnet och de två jag har och använder mig av är: “Fit for Real People” av Pati Palmer & Mart Alto och även “Fast Fit – Easy Pattern Alterations for Every Figure” av Sandra Betzina.
(Länkarna är affilatelänkar och jag får en liten summa för varje köp utan att det kostar dig något.)

Boktips för mönsterändringar

Kanske har det kommit andra böcker som är bättre eller minst lika bra sedan jag köpte mina, men det är de här jag har och tittar i för att få tips om vad jag kan göra för ändringar.

Nyttan

Det tar tid att göra mönsterändringarna men samtidigt är det en förutsättning för att du ska bli riktigt nöjd med ditt plagg. När du väl gjort ändringarna har du ett mönster som är anpassat för just din kropp och du kan sy flera plagg i olika tyger och få en mycket bättre passform än om du köper ett färdigt plagg i butikerna.

Lycka till med att börja göra mönsterändringar för att få plaggen att passa just din kropp.

Kommentera här under om har några frågor eller synpunkter om mönsterändringar.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer