Mellanlägg för struktur

Hur använder du mellanlägg?

Jag utgår från att du brukar använda någon slags mellanlägg el. vlieseline [fli:selin] som vi också kallar det. Vlieseline är ett av alla varumärken som gör mellanlägg och ofta kallar vi mellanlägget vi använder just vlieselin även om det är av annat märke.
Mellanlägget ger stadga och struktur till delar av plagget. Det används till tex. linning, kragar och manschetter och även infodring i halsringning, längs knäppkanten och infodring framtill på en jacka el. kappa.

Olika typer av mellanlägg

Det finns både mellanlägg som du stryker på och sådant som du syr fast. Det vanligaste är nog det du stryker på och det finns i flera olika sorter och olika tjocklekar. När du stryker fast mellanlägget håller du strykjärnet still ca 8-10 sek innan du flyttar det till nästa del.

När du väljer mellanlägg till ett plagg bör du tänka på att det ska matcha kvalitén på tyget du ska ha det till. Till ett tunt tyg har du ett tunnare mellanlägg och tvärtom. Ett stretchigt tyg kan du ha ett stretchigt mellanlägg, men lite beroende på var det ska sitta. En knäppkant på en trikåkofta behöver inte töjas så mycket och det är inte nödvändigt att ha ett stretchigt mellanlägg.

Tänk också på att du kan påverka färgen på plagget, framför allt om det är ett tunt tyg, med färgen på mellanlägget.

Ska du sy i ett väldigt tunt, genomskinligt tyg kan du antingen välja att använda ett väldigt tunt, genomskinligt mellanlägg som sys fast, t.ex. sidenorganza. Det sys i så fall fast i sömsmånerna. Eller så kan du strunta i mellanlägget helt och istället kanta hals-  och nederkant med snedslå.

Hur vet du om ett mellanlägg du redan har passar?

För att få en känsla för vilket mellanlägg du ska använda kan du ta en provlapp av tyget och lägga ihop med en provbit av mellanlägget och känna efter om känslan blir den du är ute efter. Prova gärna några olika tjocklekar av mellanlägg för att komma fram till hur du vill ha det.
Du kan också stryka fast mellanlägget på en provbit av tyget, skriva upp vilket mellanlägg du använt och sedan spara provet t.ex. i en pärm för att kunna gå tillbaka vid ett annat tillfälle och känna på hur mellanlägget blev ihop med ett visst tyg.

Jag brukar klippa mellanlägget lika stort som mönsterdelen det ska sitta på. Men det går också bra att klippa utan sömsmån. Jag klipper med sömsmånen för att mellanlägget ska fästas i sömmen. Ibland händer det att mellanlägget lossnar över tid och då är det bra om det sitter fast i sömmarna och det går också att stryka fast det igen om det ser knöligt ut.

Har du fler frågor om mellanlägg får du gärna maila till hej@medeas.se

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer