Limma och använda pdf-mönster

Brukar du använda pdf-mönster när du ska sy ett plagg?

Det brukar vara så att du antingen älskar eller hatar att använda pdf-mönster. Jag hör till den första skaran.

Det handlar om väl egentligen inte om att ”använda” pdf-mönster som är det jobbiga, utan att du behöver få ihop A4-arken du skrivit ut på något vis.

För när du köper ett pdf-mönster och skriver ut det på din vanliga skrivare får du ut mellan 10 och 45 A4-sidor ibland fler. Alla de här pappren ska sammanfogas på något sätt för att du ska kunna använda mönstret.

Först de fördelar jag tycker att det finns med pdf-mönster:

✴️ Du får mönstret med en gång när du köpt det.
✴️ Det kostar oftast mindre än ett pappersmönster
✴️ Du får instruktionen digitalt och kan, som jag alltid gör, ladda in den på din telefon eller platta och alltid ha instruktionen på plats när du ska sy. Aldrig mer en glömd sybeskrivning när du åker iväg och syr tillsammans med andra.
✴️ Om du ändrar storlek el. ska sy till någon annan så kan du skriva ut en ny omgång. Extra lätt när pdfmönstret har storlekarna på olika lager.

Så är det då nackdelarna:

✴️ Du behöver ha en skrivare. De flesta har nog det, men inte alla.
✴️ När du skrivit ut mönstret på ett antal A4-ark ska de sammanfogas på något sätt och det är där de flesta ger upp.
✴️ Mönstret är lite svårare att förvara när du är klar. Pappret är kraftigare än vanligt mönsterpapper och även om du viker ihop det blir det tjockare än tunt mönsterpapper. Jag skriver ut på 80grams papper och kanske ska jag leta efter tunnare papper. Jag har tidigare hängt upp de utskrivna och utklippta mönsterdelarna sammanfogade med ett clip. Men det tar också plats vilket jag inte har just nu.

Det finns flera sätt att sammanfoga arken så att du får ett användbart mönster.

I början när jag köpte pdf-mönster tejpade jag ihop arken i stora sjok men nu har jag kommit på bättre metoder. Dels gick det åt stora mängder tejp och jag klippte dessutom bort en lång- och en kortsida utanför markeringen för att få ihop det snyggt. Men det tog oändligt tid. Det gjorde inte att jag gav upp men jag letade efter smidigare sätt att få ihop mina mönster för att komma igång att sy.
När jag först hittade en beskrivning om att klippa bort hörnen och sedan sammanfoga arken tror jag att jag bara fnös åt det. Jag tänkte att det nog inte kunde vara en bra idé. Men efter att ha sett förslaget ett flertal gånger gav jag det en chans. Jag slutade använda tejp och gick över till att limma med limstift istället.

Och där förändrades allt och jag har inte tittat tillbaka sen dess.

Jag gör alltså så att jag klipper av alla fyra hörnen på varje ark. Utan att mäta eller något, utan bara så att jag klipper mot hörnet på markeringslinjen (som finns eller bör finnas på alla mönster). Sedan lägger jag arken omlott så att sidlinjerna möts och hörnen på vardera ark möts där jag klippt bort det överflödiga pappret.

Det är nu jag tar fram mitt limstift. Jag stryker lim på långsidan och en kortsida och ser sedan till att markeringslinjerna möts. OM det är många linjer som möts just där mönsterarken blir dubbla händer det att jag klipper bort långsidan utanför markeringen på det ena pappret så att det blir tydligare var linjerna är. Det tar lite tid men gör det hela enklare när jag ska se och kanske markera olika delar.
Jag limmar inte alla delar till ett enda stort ark utan limmar så att jag får sammanhängande delar. Fram- och bakstycket kanske är på olika sidor av ett ”tänkt” stort ark och då behöver jag inte limma ihop de arken med varandra. Jag kan också klippa ut mindre delar efter hand som jag ser att de är kompletta.

Snart kommer en film på min youtubekanal där jag visar hur jag limmar pdf-mönster

Jag hoppas på att du blir sugen på att använda pdf-mönster?

Skriv gärna en kommentar och berätta om du brukar använda pdf-mönster eller inte.

Om du skriver upp dig för vårt nyhetsbrev får du ibland sytips på mailen!
Skriv upp dig här: sydinaklader.nu/nyhetsbrev

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *