Köpa symaskin – vad ska du tänka på?

I många av sygrupperna på Facebook diskuteras det vilken maskin som är den bästa. Den allra bästa maskinen är enligt mig den du använder.

Självklart kan en ny maskin med nya finesser göra att sömnaden blir roligare men det är inget tvång för att få välsydda plagg. En äldre maskin som du lånat av en vän eller släkting kan vara den som hjälper dig att komma igång att sy dina kläder.

Dags att köpa en egen symaskin

Men när du känner att sömnad är något du verkligen vill ägna dig åt är det dags att skaffa en egen maskin.

Innan du bestämmer vilken maskin du ska köpa behöver du fundera över vad det är du ska sy, vilken typ av plagg och i vilka material.

Du tänker kanske mest sy barnkläder i trikå och då kommer det att underlätta för dig om du förutom en hushållsmaskin även har en overlock. Även om du inte måste ha en overlock kommer sömnaden av trikåplagg gå så mycket lättare och resultatet kommer att bli så mycket bättre att det är värt det.

Mitt råd är att du besöker en symaskinsaffär för att få pröva olika typer av maskiner. Nu i pandemitider kanske det är omöjligt men när det går att besöka butiker igen är det allra bäst för att komma fram till vad just du behöver. Tar du dessutom med dig några egna tyger, sådana tyger som du tänker sy av, att provsy i kommer du efter ett tag att komma fram till vilken maskin som är bäst för dig.

Fråga också om du har bytesrätt. Bytesrätt som du kan utnyttja om du efter ett tag inser att maskinen inte uppfyller dina krav. Det finns butiker som ger bytesrätt till fulla värdet upp till ett år. Kanske märker du inte förrän efter ett tag att din maskin saknar en funktion som du verkligen behöver.

I samarbete med Pfaff provar jag just nu en hushållsmaskin, en Expression 710. En funktion som var väldigt viktig för mig när jag valde maskin var att det finns en funktion för övermatning. Pfaff-maskinerna har det inbyggt (IDT system) och det går att använda med de flesta pressarfötterna.

Övermatningen innebär att pressarfoten lyfts mellan varje stygn, vilket gör att tyget matas jämnare. Det blir lättare att sy både i tjocka och tunna tyger.

Till andra maskiner finns det övermatarpressarfot att köpa och när du prövat det, vill du inte sy utan.

Vad vill du att din symaskin ska ha för funktioner?

Följ @sydinaklader.nu på instagram för fler tips

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

5 Kommentarer

 1. Ulrika Sohlberg Bengtsson

  Jag är i valet o kvalet att köpa en sprillans ny ” hushållsmaskin”. Har under hela mitt syliv som är över 50 år bara haft 2 bättre begagnade. Så nu! En bra overlock finns, så ny är jag på spaning. Tack för bra tips.
  Ulrika

  • Efwa

   Hoppas att du hittar en maskin du kommer att trivas med under lång tid, Ulrika.

  • Efwa

   Vad kul det var att träffa dig idag. Hoppas du hittar en maskin att sy med framöver.

 2. Mia klint

  Kan du förklara vad det är för skillnad på en coverlock och en overlock.
  Jag syr ganska mycket i trikå till barnbarnet och bandkantar en del.
  Tyvärr så finns det ingen bandkantare till maskinen -( overlock huskvarnahuskylock 15) , men jag har köpt en allround bandkantare, men den går inte sätta fast så bra – vilket gör att man blir smått galen.

  • Efwa

   Nu har jag mailat dig ett svar Mia. Hoppas du förstår skillnaden.