Kanta sömsmån med snedremsa

Snygg insida på ett ofodrat plagg

När du inte fodrar ett plagg vill du troligtvis ändå att insidan ska vara snygg. Ett sätt att få insidan snygg är att kanta sömsmånerna med snedremsa. När du gör så kallas det ”Hong Kong Seams”.

Du klipper snedremsor av ett valfritt tyg eller använder färdiga snedremsor. Det är bra om tyget är ganska tunt för att det inte ska bli knöligt. Jag jobbar på en liten film där du kan se hur du klipper egna snedremsor. Kommer snart!

Hong Kong Seams passar bäst till sömmar som pressas öppna. Men du kan även använda det på kanten på en infodring, runt fickor och i kanten på fålluppviket.

bandkanta sömsmån med snedremsa

Nåla fast remsan räta mot räta, kant i kant med sömsmånen. Sy en raksöm och vik sedan över snedremsan mot framsidan, runt själva sömsmånen och nåla fast. Sy en söm från rätan antingen ”i diket” där du sydde första sömmen eller någon millimeter in på snedremsan som en stickning. När du syr första sömmen på avigsidan av sömsmånen och sedan viker runt mot rätsidan kommer du få snygg finish på båda sidorna av den bandkantade sömsmånen.

När du sytt band på alla sömmarna och har klätt in sömsmånerna med snedremsa har du ett plagg med snygg finish och ett vackert utseende även på insidan.

Har du prövat att sy bandkantade sömsmåner någon gång?

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

  1. Maria

    Inte visste jag att det var HongKong seams jag gjort.
    Jag ville spara tyg.

    • Efwa

      Ja, kärt barn har många namn och anledningar till att vi gör dem. Att bandkanta sömsmåner kan vi också kalla det. <3