Justering för framåtroterade axlar

Har du framåtroterade axlar?

Du har kanske känt ibland att det drar konstigt vid axlarna och om du tittar noga kan du se att plaggets axelsöm ligger bakom axellinjen på din kropp. En anledning till att flera av oss har framåtroterade axlar kan vara att vi tillbringar mer och mer tid framför en skärm. 

Jag har gått igenom mina tidigare blogginlägg och såg att jag inte tidigare visat denna ganska vanliga justering som många behöver göra. 

Hur vet jag om jag behöver justera för axlarna?

Punkten där axelsömmen möter ärmen ska vara på din ”axelspets”. Ytterligare ett sätt att veta att du har framåtroterade axlar och behöver göra den här justeringen är att dina plagg har lite för mycket tyg på framstycket mellan ärmarna och att plagget känns lite trångt över ryggen. När armarna är roterade framåt behövs mer utrymme för ryggen och lite mindre utrymme framtill. 

När du ska göra den här justeringen börjar du med att mäta ut hur mycket din axelsöm behöver flyttas fram. Tänk dig att det t.ex. är 18 mm. Ta på dig ett plagg där du upplevt att axelsömmen ligger för långt bak och känn efter var din ”axelspets” är och mät avståndet för att hitta ditt mått att flytta fram axelsömmen. 

Ändringen utgår från den befintliga axelsömmen vid halsen och flyttas framåt i ytterkant vid ärmhålet. Ta bort motsvarande mängd från framstycket. Som du ser på bilden ritas linjen om snett från halsringningen och ut mot ärmhålet. 

 Ett enkelt sätt att ändra mönsterdelarna är att du tejpar ihop fram- och bakstycket vid axelsömmen, ritar en linje från sömmen vid halsen till den punkt som du ritat ut det antal millimeter som du behöver flytta fram din axelsöm och sedan klipper isär för att få två nya mönsterdelar med en framflyttad axelsöm.

När du är klar med fram- och bakstycke är det dags att justera fram övre delen av ärmkullen på ärmen. Eftersom axelsömmen är framflyttad behöver även punkten/markeringen upptill på ärmen flyttas framåt med samma mått som tidigare. 

Rita först en linje från markering på toppen av ärmkullen som är parallell med trådriktningen.

Rita sedan en linje vinkelrätt mot trådraken och placera den linjen lite över passmärket som ska passas ihop med ärmhålet sedan.

Rita nu ett litet streck, från den lodräta linjen mot framsidan, det antal millimeter som du flyttat fram axelsömmen, i mitt fall 18 mm. Klipp sedan upp längs den vågräta linjen, flytta fram ärmkullens övre lodräta linje till det nya strecket och tejpa fast.

När du tejpat fast den övre delen av ärmkullen har du lite mönsterpapper utanför mot framstycket och det fattas lite på bakre delen. Det beror på att du behöver lite mer utrymme vid bakstycket och lite mindre vid framstycket.

Rita en ny linje på ärmkullen mot framstycket (se bilden) och tejpa i lite mönsterpapper på bakre delen och rita om linjen för ärmkullen även där.

När ärmen är renklippt ser det ut så här.

Nu har du både flyttat fram axelsömmen och ärmkullen och har genom det fått en bättre passform efter hur dina axlar är placerade.

Hoppas att det inte blir för invecklat så här i text. Har du några frågor kan du maila mig på hej@medeas.se

Inom kort kommer jag att lägga upp en filmrulle på instagram där du kan se när jag gör justeringen.
Medan du väntar kan du ladda ner en checklista med ordningen som du bör göra olika mönsterjusteringar i. Du kan ladda ner den här.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer