I vilken ordning planerar du vad du ska sy?

Idag ska jag prata om i vilken ordning du planerar vad du ska sy. Alltså olika sätt att planera vad du ska sy framöver. Det jag menar med det är att du kan planera på olika sätt. Antingen utgår du från tyger du tex redan har i samlingen eller så utgår du från mönster/modeller du vet att du vill sy.

Börja med det du behöver

Om du nyligen gått igenom din garderob och upptäckt att du saknar vissa plagg kan du planera att sy precis det du saknar. Du hittade kanske en gömd blus som du inte använder eftersom du inte har något som passar till.

Jag utgår från att du har en del tyger och även mönster i din samling hemma och då kan du börja med att se om du hittar ett tyg att sy en nederdel av.

När du bestämt vilken typ av nederdel du vill sy, tex en kjol kan du titta igenom de mönster och mönstertidningar du redan har för att se om du hittar mönster till en modell du vill sy.

Fortsätt planeringen

När du påbörjat din plan kan du innan du börjar sy planera ytterligare ett plagg. Ett tips är att sy ytterligare en överdel som passar till nederdelen du tänkt sy. Då kommer du att ha minst två överdelar att bära tillsammans med kjolen (el. byxorna) du sytt. Nu har du påbörjat en ny del i din garderob.

När du sytt de två plaggen kan du fortsätta att planera fler plagg som passar tillsammans med de du redan sytt. Om du sydde en kjol i första steget kan du nu sy en annan typ av nederdel eller samma typ av plagg i ett helt annat tyg.

Det här är ett bra sätt att planera och sy när du tex vill föra in en ny färg eller en ny stil i din garderob. När du syr flera plagg som passar ihop kan du direkt ”testa” din nya stil eller om du trivs med den nya färgen.

Börja planera utifrån dina tyger

Har du handlat på dig en del tyger som det inte blir av att du syr av? När du börjar känna så kan du bestämma dig för att planera utifrån tyger du har. När jag börjar planera utifrån mina tyger går jag igenom högarna för att se vad jag har och vad jag skulle vilja sy av dem. Det kan vara så att jag vill sy plagg i en ny färgskala och att jag märkt att jag saknar en viss typ av plagg.

Jag plockar fram tyger av olika tjocklek och struktur för att få en helhet och så att jag kan sy både överdelar, nederdelar och kanske något ytterplagg el. typ kofta/kavaj.

När jag har en hög med tyger som jag känner inspiration att sy av tar jag fram mina mönster och letar fram modeller som jag kanske kan tänka mig att sy av.

Ett tredje sätt att planera

Om du vill ha en utmaning kan du planera en minigarderob enbart genom att välja plagg från en enda mönstertidning.

Titta gärna på min film på youtube där jag pratar om att planera på olika sätt, prenumerera gärna så att du inte missar kommande filmer.

Brukar du planera det du ska sy? Skriv en kommentar och berätta!

Vill du få tips om nya blogginlägg, mönster och sytips kan du skriva upp dig på våra nyhetsbrev. Det gör du på sydinaklader.nu/nyhetsbrev.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer