Hur vet jag att jag väljer rätt tyg

Jag får ofta frågan om hur jag väljer rätt tyg till ett plagg

Mitt tips är att du funderar på om du skulle köpa ett plagg i just det tyget.

När du tittar på ett plagg i en butik känner du oftast på tyget och du utgår från att det är ett tyg som passar till just det plagget. Om du tänker på samma sätt när du ska köpa tyg till ett projekt blir det ofta bra.

Om du tycker att ett tyg verkar lite för tunt för att sy en jacka så är det troligtvis för tunt eller om du tänker att ett tyg är lite för kraftigt för en blus så stämmer även det. Lita på din magkänsla, men ta samtidigt hjälp av personalen i tygaffären eller på mässan när du köper tyg.

För att kunna sy ditt plagg behöver du tyg

många olika typer av tyg som passar till olika typer av plagg

Det finns många olika sorters tyg som passar för olika sorters plagg. Det går förstås också att sy av tyg från ett redan färdigt plagg. Jag köper ibland plagg i stora storlekar för tygets skull och syr om så att det passar mig.

När du går i affären och tittar på kläder rör du säkert vid plagget för att känna vad det är för material. Du känner efter om det känns bra mot dina fingrar och du utgår från att tyget passar för plaggets användning. Allt sker omedvetet och du kanske inte tänker mer på vad det är för material efter det. Dina tankar går mest till om det är en vacker färg eller om plagget finns i din storlek.

Börja så här:

Börja med att känna på tygkvalitéer när du går i en butik. Läs på lappen vad tex en jacka är sydd av för material och träna upp dina fingrar till att känna vad det är för material.

Du kan också fundera på hur tyget i en tunika du älskar känns, hur tjockt är tyget, hur mycket elasticitet, om det faller snyggt. Och om du har ett plagg du inte är lika förtjust i kan du fundera över vad det är som gör att du inte tycker om det. Är det kvalitén, formen, tyngden, färgen.

För att vi ska kunna bära de plagg vi älskar behöver vi fundera på de här sakerna när vi bär och provar plagg. Det kommer att göra det lättare när du längre fram ska köpa tyg till olika plagg.

Hur väljer jag till slut tyget jag ska sy av?

När ska plagget användas? När du väljer tyget behöver du fundera på vilken årstid eller till vilka tillfällen du ska använda plagget.

En figursydd klänning att ha när det är varmt kanske inte ska sys i syntetmaterial som inte andas. Det blir mer användbart med naturmaterial. På samma sätt bör du tänka på att ett plagg som ska användas på vintern sys av ett tyg som behåller värmen bättre än t.ex. lin.

Hur väljer du tyg till det du ska sy? Skriv gärna en kommentar om vad du tycker är svårt med att välja rätt tyg till ett projekt.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *