Fickor på alla plagg

Gillar du att ha fickor på dina kläder?

Jag vet många som syr sina plagg och aldrig skulle sy ett plagg utan fickor. Själv syr inte fickor på allt, men det här inlägget är för dig som verkligen inte klarar dig utan fickor.

Vanliga fickor

De vanligaste fickorna är nog en ficka i sidsömmen eller förstås utanpåliggande bakfickor på t.ex jeans.
Om du ska sy ett plagg som inte har en ficka kan du lätt lägga till det på ditt mönster. Dessutom kan du få fickan i precis den höjd som du själv väljer likaså kan du flytta placeringen på en ficka som redan är markerad på mönstret. Känn efter i vilken höjd just du vill ha din ficka och sy den där.

Om du ska sy en ficka i sidsömmen kan det ibland kännas klumpigt om du använder samma tyg som själva plagget.
Mitt tips då är att du använder antingen ett tunt fodertyg eller ett mjukt, vävt bomullstyg. Syr du ett trikåplagg vill du antagligen inte att fickan ska töja sig som den kan göra om du använder trikåtyget till fickpåsen och då passar det bra att ha ett tunt, vävt tyg till just den.
Jag har gjort ett mönster till en fickpåse som passar till de flesta plagg som ska ha en ficka i sidsömmen. Mönstret kan du skriva ut på en A4-sida och inget klistrande eller tejpande behövs.

Du får också en instruktion om hur du syr fickan. Du hittar guiden här.

Stolpfickor på vissa plagg

Denna veckan har jag sytt stolpfickor och filmat instruktioner till deltagarna i Syklubben. Temat i april är fickor och vi kommer att gå igenom och sy olika typer av fickor.

Är du nyfiken på hur Syklubben fungerar kan du läsa mer och anmäla dig till väntelistan på sydinaklader.nu/syklubben
Stolpfickor eller Welt Pockets som det heter på engelska är också vanligt på både kappor och jackor.

Mitt tips när det gäller stolpfickor är att du börjar med att sy en provficka på ett liknande tyg som du ska sy sedan. Då får du lite vana och kan upptäcka vad som känns pilligt och som du kanske vill ändra till nästa gång.

När du först syr en provficka slipper du göra eventuella misstag på ditt pågående plagg och när vi sytt något några gånger känns det inte lika otäckt att ge sig på en lite mer avancerad teknik.

Är du nyfiken på Syklubben och vill veta hur det fungerar kan du läsa mer på sydinaklader.nu/syklubben.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer