Byt ut en trasig dragkedja

Att kunna använda ett plagg igen

Vill du byta ut en trasig dragkedja? Det händer ganska ofta att dragkedjor går sönder i plagg. Framför allt om det är köpeplagg. De dragkedjor vi använder när vi syr själva är troligtvis av en bättre kvalitet. Men även de kan förstås gå sönder. När du har börjat sy har du möjlighet att rädda plagg och använda dem igen. Även om de gått sönder kan de med din hjälp få ett nytt liv.

Hur ska jag göra?

Det finns flera olika sätt att byta en dragkedja på och det beror förstås också på vad det är för ett plagg. Och jag har gjort en beskrivning på hur du byter dragkedja i ett par byxor med skylt. Med skylt menas att det sitter en liten skyddande tygbit bakom dragkedjan.

Läs om min minikurs i att byta en delbar dragkedja på ett ytterplagg och att sy i både dolda och ”vanliga” dragkedjor: Kursen: Sy i och Byt dragkedjor

Vad behövs för att byta en trasig dragkedja?

För att kunna ta bort den trasiga dragkedjan behöver du en sprättare. Vi vill behålla så många av sömmarna som den gamla dragkedjan syddes fast med så vi sprätter inte upp alla sömmar.
Börja med att titta på avigsidan och sprätt upp den korta sömmen som fäster skylten vid byxan. Den är oftast tät zickzack och du får vara försiktig när du sprätter bort den.

Klicka på bilden för att få upp den i stort format. Klicka sedan på bakåtpil för att komma tillbaka till inlägget.
Byt en trasig dragkedja  Byt en trasig dragkedja  Byt en trasig dragkedja

Steg för steg

Nu ska du klippa av den befintliga dragkedjan. Börja med att sprätta loss den sidan som är sydd på delen som ligger överst. Om du tittar från framsidan så är dragkedjan troligtvis fastsydd innan de sydde ihop byxorna och den sömmen du ska sprätta syns inte på rätsidan. Du behöver inte sprätta loss sömmen till linningen utan klipper av den trasiga dragkedjan strax nedanför linningens söm.

Nästa steg

Sedan sprätter du även bort den andra sidan av dragkedjan.

Byt en trasig dragkedja
Där sprätter du isär den sydda sömmen och här kommer du att stoppa in den nya dragkedjan längre fram, och sy fast den. Klipp även här av den övre delen strax under linningens söm om den sitter fast där.

Du klarar det!

Klipp av dragkedjan nertill som på bilden för att spara stickningarna på utsidan för utseendets skull.

Dags att ta fram den nya dragkedjan

Lägg den intill för att mäta så att du får rätt längd om den inte är exakt samma längd som den du ska byta ut.

Sy en söm över dragkedjan motsvarande där stoppet är på den trasiga dragkedjan. Jag brukar välja en zickzack med nästan noll i styngdlängd och stygnbredd som är något bredare än “taggarna” på dragkedjan.

Klipp av en bit under markeringen och nåla fast dragkedjan mellan skylten och själva byxan.

Vik in den övre delen så gott det går så att den inte är i vägen när du ska stänga dragkedjan.

Byt pressarfot

Byt till din pressarfot att sy fast blixtlås/dragkedjor med och sy i samma söm som den du tagit upp om det är möjligt. Fäst i slutet av sömmen.

Montera dragkedjans andra sida

Dra igen dragkedjan och knäpp knappen. Nu ska du nåla fast den övre delen av dragkedjan mot ovansidan.

Kontrollera noga att det ligger slätt, som om du har på dig byxorna.

På insidan stoppar du in övre delen av dragkedjan inuti linningen, som du ser på bilden.

Eftersom dragkedjan på byxorna var fastsydd innan själva byxan syddes ihop och vi inte vill sy en extra söm som syns från framsidan kommer vi nu att sy fast den övre delen av dragkedjan för hand.

Sy först ihop öppningen upptill vid linningen med små stygn. Sy sedan med efterstygn i ett av lagren.

Sömmen ska alltså inte sys igenom båda lagren och ska inte synas från rätsidan. Var noga med att du bara sticker nålen genom tyglagret närmast dragkedjan.

När dragkedjan är fastsydd ska vi sy ihop den bakre skylten med framsidan igen. Dra igen dragkedjan, knäpp knappen och nåla ihop lagren där du tidigare sprättat bort den täta sicksacksömmen.

Nu ska du sy på maskinen igen. Byt tillbaka till standardpressarfoten. Börja med att sy en tät sicksack-söm, lyft upp nålen ur tyget och ändra till raksöm (om inte din maskin har funktionen att du kan ändra bredd utan att lyfta upp nålen.)

Sy i samma söm som du tidigare sprättade loss och avsluta med en tät sicksack-söm igen precis innan kanten på gylfen.

Det är stor påfrestning just här när du tar av och på dig byxorna och sicksack-sömmen gör så att det håller.

Nu är du klar och kan börja använda dina lagade byxor igen!

Läs om min minikurs i att byta en delbar dragkedja på ett ytterplagg och att sy i både dolda och ”vanliga” dragkedjor: Kursen: Sy i och Byt dragkedjor

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer