Bevara färgen vid tvätt

Tvätta tyget innan du klipper till och syr

Hur du tvättar dina tyger innan du syr är viktigt för att tyget ska fortsätta att se ut som när du köpt det.

Precis som med vanlig tvätt är det viktigt att sortera efter färg. När jag tvättar ett nytt tyg brukar jag inte alltid tvätta tillsammans med den vanliga tvätten. Att tvätta nya tyger som fintvätt är en möjlighet.

Vilken temperatur att tvätta i

Viktigt är att du tvättar tyget i minst den temperatur som du vill kunna tvätta ditt färdiga plagg i. Kanske har du inte tänkt på att du behöver tvätta ett tyg innan du syr i det. Men om du inte vill få en tråkig överraskning vid första tvätten rekommenderar jag verkligen att du tvättar ditt tyg innan du klipper till. Jag har skrivit om att tvätta tyger i förväg tidigare och det inlägget hittar du här.

Vävda tyger behöver sicksackas vid klippkanterna innan tvätt. Jag har i ett tidigare inlägg rekommenderat att sicksacka ihop klippkanterna innan du tvättar ett jeanstyg. Då med rätsidan in och det är en bra idé att göra det samma när du tvättar andra tyger. Rätsidan på tyget är ju det vi framför allt vill bevara färgerna på så bra som möjligt.

När du ska tvätta tyger med stor kontrast i färgerna vill du att det ska fortsätta att vara så och om du t.ex. har ett tyg eller ett plagg med vitt och en mörkare färg är det lite klurigt att veta hur det ska tvättas. Men mitt motto har alltid varit att utgå från den ljusa färgen. Ett tyg som innehåller vitt ska alltså tvättas med vitt.

Men ett nytt tyg kan ha mycket överskottsfärg och då är det stor risk att den mörkare färgen färgar över övrig tvätt. Om du inte tvättar ditt tyg/plagg ensamt. Mitt tips då är att tvätta i 60 grader. Vid 60 grader sköljs överskottfärgen ut med sköljvattnet och färgar inte tillbaka på plagget.

Om ditt tyg inte klarar att tvättas i 60 grader

Tyger som har mycket överskottsfärg är ofta i naturmaterial och då bör de klara tvätt i 60 grader. Dessutom är det inte så troligt att t.ex. ett tyg i polyesterblandning släpper ifrån sig färg. Om du inte vill tvätta ditt färdiga plagg i 60 grader längre fram har du ändå uppnått syftet att krympa klart tyget och dessutom få bort överskottsfärg. Sedan går det självklart bra att tvätta i 40 grader framöver.

Ett tips jag fått för att inte plagg ska få färg från andra plagg i tvättmaskinen är att använda sk. Color Catcher-ark tillsammans med tvätten. Jag har inga vetenskapliga bevis att det fungerar men om du tvättar i lägre temperaturer kanske en del av överskottsfärgen hamnar på arket istället för på andra textilier som också finns i maskinen.

Det finns ett flertal olika märken och det ger nog samma resultat oavsett märke. Jag är inte sponsrad på något sätt utan vill bara tipsa om att testa att lägga i ett eller flera ark i maskinen när du tvättar flera färger tillsammans.

Arken är vita och är lite porösa i konsistensen.

Hur brukar du tvätta dina tyger?

Skriv en kommentar eller skicka ett mail till hej@medeas.se

Följ @sydinaklader.nu på instagram för att se vad som händer i min syverkstad eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev på medeas.se/nyhetsbrev

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

 1. Annelie Eriksson

  Hej
  Jag har tvättat svart lakansväv 2 gånger nu i 60 grader och det fäller fortfarande svart överskottsfärg vill ju inte sy med det ännu då det fäller hur många gånger till måste jag tvätta det tror du??

  • Efwa

   Hej Annelie!
   Det kan finnas mycket överskottsfärg och kanske kommer det inte helt sluta att släppa färg även om du tvättar det många gånger.
   Om du är orolig att det ska färga över på annan tvätt kan du antingen tvätta det enbart tillsammans med andra plagg som är svarta eller mörkblå, du kan tvätta tvätten i 60 grader vilket gör att överskottsfärgen spolas ut istället för att fästa på annan tvätt. Tvättar du i 40 grader är det större risk att andra plagg suger åt sig av färgen. Ett tredje alternativ är att använda sk. colour catcher. En ”textil-lapp” som suger upp överskottsfärg effektivt.
   Har du lagt med någon ljus tygbit tillsammans med det svarta tyget när du sytt för att se om det färgar över? bäst är förstås att bara tvätta tillsammans med liknande färger.
   Lycka till! /Efwa