Att välja plagg att sy

Börja med fundera över vilka plagg du helst använder

För att du ska bli bättre på att planera och sy din garderob behöver du fundera på vad du gillar för kläder. Du kanske tycker att det är självklart, men med all inspiration som flödar över oss kan det bli så att du gillar allt som du ser att andra sytt eller vill sy. Det är bra om du kan nå målet att du syr det du trivs bäst i istället för att sy det som andra har på sin sy-lista eller redan har sytt.

För att du ska komma fram till vad du egentligen gillar för plagg kan du börja fundera över vilka plagg du oftast sträcker dig efter i garderoben. Kanske är det samma plagg som om och om igen ligger i tvätten. De plagg som är ditt förstahandsval när du ska klä dig är med största säkerhet de plagg du trivs bäst i. 

Om du inte gjort det förut kan du börja skriva upp vad du har på dig. Ett annat sätt att dokumentera vad du har på dig är att ta ett foto varje morgon när du klätt på dig. Efter ett tag kan du titta på bilderna och se vad du gillar mest. 

När du börjat tänka på vad du har på dig och vad du gillar med de plagg du har på dig kommer du troligtvis märka att du helst använder en viss typ av plagg. Vanligt är att använda t.ex. en t-shirt och jeans. Men du kanske också kommer fram till att du gillar en speciell typ av blus tillsammans med jeansen eller en typ av topp tillsammans med en smal kjol. Det vi pratar om nu kallas ibland för din uniform. Inte uniform som i polisuniform eller någon annan typ av jobb-uniform. Men vi kan tänka vilken typ av silhuett som mest tilltalar oss. Titta på bilderna du fotat, på vad du har på dig, och se om du tex har tighta toppar tillsammans med vidare nederdelar eller kanske tvärtom. 

Jag har funderat mycket på vad jag gillar mest att ha på mig och kommit fram till att min uniform som jag oftast återvänder till är en smal kjol (pennkjol) och antingen en nätt blus eller en t-shirt med twist. När jag tittar på bilderna på vad jag haft på mig blir det tydligare vilka plagg jag gillar mest och vilka kombinationer jag tycker är snyggast. Inte helt oviktigt trots allt.

Du kan förstås också fundera på vilka färger du trivs bäst i. Jag har insett att jag ofta dras till vinrött, mörkblått, andra rosa/röda nyanser och vitt. Men jag prövar mig fram även med andra färger.

Hur tänker du när du planerar vad du ska sy?

 

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

2 Kommentarer

 1. Jan Stalfors

  Hej
  Jag är en man …68 år som har börjat att sy. Är fotograf och sambo med en skulptör, vi är väl som personer ganska händiga. Började sy T-shirts för två år sedan då de som fanns i handeln är så innerligt tråkiga. Nu har jag sytt mig t-shirts för både arbete och fest. Fortsatte av bara farten med att sy kalsonger, har sytt ca 15 sköna bekväma kallingar. Sen har det blivit en täckjacka och en tunnare arbetsjacka. Under resan har jag investerat i en overlock och alldeles nu i en coverlock. Håller på att köpa in tyg för hösten och vinterns syarbete efter att jag avslutat utearbetet.
  På agendan står en halvlång rock modell parkas, byxor i linne och ett par skjortor.
  Målet är att jag till våren/sommaren skall kunna ekipera mig egensydda kläder.

  Vi kommer att besöka dig inom kort för att titta på tyg på nästa inköpsresa.

  /MVH
  Jan Stalfors

  • Efwa

   Vad roligt att du börjat sy Jan. Ser verkligen fram mot att få träffa er i tygaffären i Liared. Ni är varmt välkomna!