Att sy ett provplagg

Är det verkligen nödvändigt att sy ett provplagg?

Jag får ofta frågan om varför jag syr ett provplagg innan jag syr i det ”riktiga” tyget. Ofta syr jag mitt ”provplagg” i ett tyg som jag gärna vill ha ett plagg i men som det inte gör jättemycket om det inte blir helt bra. Det är min önskan att få ett plagg som passar min kropp och som jag känner mig fin i och då är det bra att göra ändringarna och provsy mönstret.

Vad är ett provplagg?

Det jag kallar provplagg är ett plagg du syr, kanske i ett billigt tyg eller lakan som du inte skulle använda till ett ”riktigt” plagg. Du syr det för att testa ett nytt mönster och för att se om du behöver göra några ändringar innan du syr i ”fintyget”. Det är trist om du syr i fintyget och märker när du är klar att plagget inte alls passar dig, varken i stil eller modell.

Bärbar toile

Toile är ett annat ord för provplagg och även muslin används som ett begrepp för ett provplagg. Det kan vara lite förvirrande när muslin även är ett slags tyg. Men med ordet provplagg slipper du ifrån feltolkningar. Att sy ett provplagg i ett tyg som faktiskt skulle kunna funka som plagg gör att du syr ett plagg som går att använda om det blir okej. Wearable Toile el. bärbar toile är ett begrepp som ganska ofta används.

När är det bra att sy ett provplagg?

När ett plagg har mer krav på sig att det ska ha bra passform brukar jag sy ett provplagg. Framför allt figursydda klänningar, blusar och skjortor. Och framför allt om du ska sy i ett dyrt eller helt enkelt finare tyg då du inte vill riskera att plagget inte blir så bra som det kan bli. Då är det verkligen värt att göra ett testplagg först. Visst tar det extra tid men jag rekommenderar ändå att göra det för att få en bättre passform.

För mig är det extra viktigt att sy ett provplagg om plagget är lite mer avancerat eller om det är ett plagg jag ska använda vid ett speciellt tillfälle.
Då ser jag verkligen till att göra ett provplagg för att få det så bra som möjligt.

Jag gör redan från början mina vanligaste ändringar vilka är att sänka bystsnittet, FBA (full bust adjustment) och flytta fram axelsömmen pga framåtroterade axlar. Ibland behöver jag också förlänga livet, men det går ju också att göra innan jag syr av det riktiga tyget.

Hur det går till

Nu tråcklar jag ihop delarna genom att sy på symaskinen med långa stygn med en tråd i avvikande färg. Jag syr inte i några infodringar eller fickor utan bara de nödvändiga sömmarna som gör att jag kan prova plagget och se om det ser ut som att det kommer att passa. Jag ser då också om jag behöver göra några fler justeringar och kan göra det innan jag klipper till i fintyget.

visar ändringar på ryggdelen innan jag syr klänningenFörst hade jag tänkt att sy upp klänningen på bilden i lakansväv men när jag hittade det här senapsbruna tyget i samlingen tänkte jag att om det blir bra så syr jag klart även den här och har även en fin vardagsklänning att använda. Men det vet jag inte hur det blir med än. Jag fick bubblor på ryggen så jag ska ändra enligt det jag nålat på bilden.

När jag gjort de ändringar som krävs, ritar jag av mönsterdelarna igen på nytt mönsterpapper och skriver på vilken månad och år jag sytt plagget och det gör att om jag blir sugen på att sy kan jag prova det tidigare plagget och se om det fortfarande passar eller om det ”kräver” nya justeringar.

Nu är jag förstås nyfiken på om du brukar sy testplagg?

Ett sätt att sy ett testplagg är ju att helt enkelt sy ett första plagg efter mönstret och om det inte blir bra så görs ändringar till nästa plagg. Jag måste också erkänna att det ibland händer att jag bara syr testplagget och använder det, men plagget jag tänkte sy från början får vänta.

Brukar du sy ett provplagg innan du syr i det ”riktiga” tyget?

I Syklubben hjälper jag dig med att komma fram till vilka justeringar just du behöver göra. Anmäl dig till väntelistan här så får du veta när Syklubben öppnar för nya medlemmar igen.

Följ @sydinaklader.nu på instagram och du inte redan gör det. Där får du tips om att sy dina kläder, sytips och en del om tyger.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

4 Kommentarer

 1. Tina

  Jag brukar ofta sy en del av plagget som test i gamla lakan, t ex till en skjorta eller blus. Då fixar jag till en del med passformen redan där. Ibland struntar jag i testplagg bara för att jag känner att jag har så lite sytid, men det brukar bli bättre om man prövar först. Ibland märker man ju redan då att man inte gillar modellen och då blir det inget mer sytt av det mönstret.

 2. Anna i Portugal

  Vilket bra tips! Jag har ett gammal lakan jag tänkte riva trasor av, men då ska jag spara det tills när jag ska sy mina första shorts. Här använder jag ju shorts typ 9 mån per år och det är dags att införskaffa nya, så tänkte prova att sy, då jag är nybörjare så har jag aldrig sytt kläder förut. Har inte hittat ett mönster ännu, men funderar på att försöka göra ett själv av ett par shorts jag älskar. Ska kolla igenom dina tutorials och blogg och se om jag hittar fler bra tips.

  • Efwa

   Vad kul Anna att du vill börja sy dina kläder. Kolla in Syklubben om du vill ha sykompisar, sy- och mönstertips. Du kan läsa mer på medeas.se/syklubben

 3. Lotta

  Japp, jag syr alltid provplagg. Jag har både en bred ryggtavla och är något kutryggad så det är sällan ett mönster passar direkt. Man blir ganska medveten om sin kroppsform när man syr kläder själv o vet precis vilka plagg som passar och vilka som man bara ska låta bli. Spännande hobby.