Att rita ut sömsmån eller inte

Gillar du mönsterdelar med inbyggd sömsmån eller klipper du hellre ut ”på fri hand”?

Det finns både mönster som har inräknad sömsmån och mönster utan sömsmån där du alltså behöver lägga till den sömsmån som behövs. Syr du mest av mönster från amerikanska, engelska och canadensiska mönsterfirmor har de redan tillagd sömsmån på sina mönsterdelar. I Europa är vi mer vana vid att det INTE är tillagt sömsmån. Men fler och fler firmor, även vissa av de svenska, har börjat lägga till sömsmån redan på mönstret. 

Jag föredrar oftast att själv lägga till den sömsmån som behövs eftersom jag för det mesta tycker att det är slöseri med tyg när det är tillagt 1,5 cm sömsmån som sedan ändå måste klippas bort när du sytt din söm. Inte allt förstås, men du behöver klippa ner sömsmånen för att det inte ska bli för tjockt i sömmarna. 

Fördelar och nackdelar

En fördel med redan tillagd sömsmån kan vara att du kan lägga ut mönsterdelarna tätt intill varandra på tyget när du ska klippa till och du råkar inte missa att lägga till en sömsmån någonstans. 

Nackdelen är som jag skrev tidigare att du, enligt min smak, får en för bred sömsmån som ändå måste klippas rent när du sytt en söm och innan du syr nästa. Lite slöseri med tyg kanske…

Men om du vant dig vid att det alltid är inbyggd sömsmån och vill ha det på de mönsterdelar du ritar av ska du få några tips här. 

Det finns flera sätt att lägga till sömsmånen

Lägg till sömsmån redan när du ritar mönsterdelarna när du ritar av ett mönster där inte sömsmån ingår från början. 

Det går förstås att klippa ”på fri hand” en bit utanför mönsterdelen men om du vill ha exakta sömsmåner kan du göra så här: 

Då tar du två pennor som har lagom tjocklek för den bredd på sömsmånen som du vill rita ut. Sätt ihop pennorna med ett el två gummiband eller med en ståltråd som jag gjort. 

Jag fick sätta lite papper mellan för att få 15 mm som jag valt för min sömsmån. Sedan är det bara att följa mönsterdelens kant med den ena pennan och låta den andra rita ut var du ska klippa tyget för att få rätt bredd på sömsmånen. 

Använd en el. flera magneter

Ett annat alternativ är att sätta en magnet på saxen när du klipper ut i tyget. Det blir samma resultat som när du klipper på ”fri hand” men blir kanske lite mer exakt. Det finns små magneter att köpa för att få olika avstånd från papperskanten. Om du har en platt kylskåpsmagnet med rätt tjocklek kan du börja med att testa att sätta den på saxen och klippa med den.

Skriv gärna en kommentar och berätta om du föredrar att sömsmånen redan finns eller om du klipper på fri hand.

Vill du ha fler sytips kan du följa @sydinaklader.nu på instagram eller anmäla dig till nyhetsbrevet här.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer