Att komma igång att sy

Jag funderar ibland på hur andra som syr sina kläder faktiskt får det att bli av. 

Jag syr alla mina kläder och behöver ha en metod för att faktiskt kunna få kläder sydda och fylla på min garderob. Jag har ingen överfull garderob och jag går ofta igenom allt som finns där för att garderoben bara ska innehålla plagg jag verkligen vill ha på mig. Det gör att jag rensar ut och lämnar till secondhand ganska ofta vilket i sin tur gör att jag verkligen behöver fylla på med fler egensydda plagg. Det händer någon gång då och då att jag köper ett plagg men det är kanske två, max tre gånger per år. 

Hur gör jag då för att få plagg sydda?

Jag sätter mig först ner och funderar över vad jag vill sy för plagg. Jag utgår kanske från ett plagg jag redan har i garderoben och som jag vill ha något som passar till. Ibland börjar idéerna med att jag sett ett plagg sytt av ett mönster som jag verkligen vill ha. 

  • När jag bestämt vilka plagg jag vill sy ritar jag av flera mönster på en gång. Om det är pdf-mönster skriver jag ut dem, limmar och klipper ut mönstren för att sedan kunna klippa ut flera plagg på en gång efter varandra. 
  • När jag klippt till dem lägger jag vardera plagg i en zip-påse där jag även stoppar i sytråd och t.ex. knappar el. dragkedja om det behövs. Jag stryker också på mellanlägg på de delar som behöver det innan jag stoppar ner mönsterdelarna i zip-påsen. 
  • När det är dags att sy kan jag sortera plaggen efter färg. Kanske ska flera av plaggen sys med samma tråd och då kan jag sy dem parallellt för att inte behöva trä om maskinen. 
  • Jag kan ytterligare effektivisera genom att sy liknande sömmar på flera plagg innan jag förflyttar mig till strykbrädan och pressar sömmarna. Sedan fortsätter jag att sy  och pressa tills plagget är i stort sett klart. 
  • Jag kan sedan sy t.ex. muddar, fållar, knapphål osv. på flera plagg efter varandra och med denna metod får jag flera plagg klara i stort sett samtidigt.

Hur gör du för att få plagg sydda?

Skicka ett mail till hej@medeas.se och berätta.

Kanske tycker du det är trögt att komma igång att sy dina kläder även om du vill och ofta tänker på det. Om ett litet tag kommer en ny online-sykurs där vi planerar och syr en mini-garderob. Om du vill få ett mail när det är dags kan du anmäla dig till väntelistan. Det gör du här!

0 kommentarer