3 tips för att snabbt komma igång att sy dina kläder

Är du ivrig att komma igång att sy?

Kanske är du ny på tanken att sy fler plagg till din garderob och det känns svårt att veta var du ska börja. Eventuellt har du sytt en hel del till dig själv tidigare, men flera av de plaggen blev inte som du tänkte dig eller du känner att de inte är din stil. Du trivs helt enkelt inte i allt du sytt.

Det kan kännas som en hög tröskel att komma igång att många eller kanske tom de flesta av dina plagg. Men börja i det lilla och sy några få plagg som du verkligen får användning för.

Börja med fundera över vilka plagg du helst använder

För att du ska bli bättre på att planera och sy din garderob behöver du fundera på vad du gillar för kläder. Du kanske tycker att det är självklart, men med all inspiration som flödar över oss kan det bli så att du gillar allt som du ser att andra sytt eller vill sy. Det är bra om du kan nå målet att du syr det du trivs bäst i istället för att sy det som andra har på sin sy-lista eller redan har sytt.

För att du ska komma fram till vad du egentligen gillar för plagg kan du börja fundera över vilka plagg du oftast sträcker dig efter i garderoben. Kanske är det samma plagg som om och om igen ligger i tvätten. De plagg som är ditt förstahandsval när du ska klä dig är med största säkerhet de plagg du trivs bäst i. 

Om du inte gjort det förut kan du börja skriva upp vad du har på dig. Ett annat sätt att dokumentera vad du har på dig är att ta ett foto varje morgon när du klätt på dig. Efter ett tag kan du titta på bilderna och se vad du gillar mest. 

När du börjat tänka på vad du har på dig och vad du gillar med de plagg du har på dig kommer du troligtvis märka att du helst använder en viss typ av plagg. Vanligt är att använda t.ex. en t-shirt och jeans. Men du kanske också kommer fram till att du gillar en speciell typ av blus tillsammans med jeansen eller en typ av topp tillsammans med en smal kjol. Det vi pratar om nu kallas ibland för din uniform. Inte uniform som i polisuniform eller någon annan typ av jobb-uniform. Men vi kan tänka vilken typ av silhuett som mest tilltalar oss. Titta på bilderna du fotat, på vad du har på dig, och se om du tex har tighta toppar tillsammans med vidare nederdelar eller kanske tvärtom. 

Jag funderar ofta vad jag gillar mest att ha på mig och kommit fram till att min uniform som jag oftast återvänder till är en smal kjol (pennkjol) och antingen en nätt blus eller en t-shirt med twist. När jag tittar på bilderna på vad jag haft på mig blir det tydligare vilka plagg jag gillar mest och vilka kombinationer jag tycker är snyggast. Inte helt oviktigt trots allt.

Du kan förstås också fundera på vilka färger du trivs bäst i. Jag har insett att jag ofta dras till vinrött, mörkblått, andra rosa/röda nyanser och vitt. Men jag prövar mig fram även med andra färger.

Mina 3 tips till dig när du ska planera vad du ska sy är:

 1. Fundera över vilka plagg du gillar mest att ha på dig
 2. Sy något som passar till något du redan har i garderoben
 3. Sy i ett enfärgat tyg för att få ett plagg som passar till flera andra plagg som du redan har

Detta är mina första tre tips för att du snabbt ska komma igång att sy något du trivs i och faktiskt kommer att få användning av.

Brukar du planera vad du ska sy och hur gör du det?

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

1 kommentar

 1. Annelie

  Nej, planerat som du beskriver ovan har jag aldrig gjort – men tack för tipsen! Nu ska det byggas garderob 😄
  Jag är en typisk ”jeans-och-tröja-tjej”. Gärna utställda jeans och tröjan ska vara stickad. Gärna handstickad 😊
  Vill jag piffa till det väljer jag en enkel blus istället (garanterat utan rysch, pysch eller puff).
  Mina färger är blått, rött och vitt. På senare tid har också rosa och turkos börjat leta sig in.
  På hösten/vintern älskar jag att klä mig i halmgult!