Bild på mönsterpåsar från förr
Förbered dig

Förberedelser

Blir du som jag ivrig på att ta fram symaskinen? Förberedelserna tar en stund innan det är dags att sätta sig ner för att börja sy.

Var hittar jag mönster?

Har du redan tänkt ut precis vad du vill sy och har mönstret hemma? Grattis i så fall.

Om inte så behöver du fundera på vad du ska sy och leta fram ett mönster om du inte tänkt rita ett själv. Jag skriver inte om hur du ritar mönster själv men tipsar mer än gärna om var du kan hitta mönster att använda eller ha som utgångspunkt. I det här inlägget skriver jag lite om olika typer av mönster och hur du får tillgång till dem.

Du kanske kan låna ett mönster från någon du känner? Andra möjligheter är att låna mönsterböcker eller mönstertidningar på biblioteket. Och inte att glömma så går det ibland hitta vackra vintagemönster i secondhandbutikerna.

Olika typer av mönster

Jag brukar oftast rita av mönster från mönstertidningar. Jag köper tex. Ottobre Design som ger ut två tidningar per år med mönster till damkläder, ett nummer med mönster till familjen och fyra tidningar per år med barnmönster.
Andra mönstertidningar som finns är Burda, Allt om Handarbete Sömnadsmagasin (som från januari 2020) är en svensk version av Fashion Style/KnipMode), Fibre Mood, Maison Victor m.fl.

Jag köper också ganska ofta pdf-mönster. Pdf-mönster är helt enkelt ett digitalt mönster. Du köper det från en butik online och sparar ner det till din dator. När du har sparat filen, som innehåller både mönstret och instruktioner ska du skriva ut mönstret på din skrivare. Det är viktigt att du väljer att skriva ut i full/faktisk storlek, inte anpassad storlek.
När du skrivit ut alla sidorna, ibland kan det vara väldigt många sidor, ska de fogas ihop på något sätt. Jag brukar numera använda mig av ett limstift och limma ihop pappren. Jag tittar på översikten som brukar finnas i instruktionerna och limmar ihop rad för rad. Jag limmar inte ihop alla arken med varandra till ett stort ark utan tittar om jag kan limma ihop varje mönsterdel för sig. Det gör det lättare att hantera.
När jag köpte mitt första pdf-mönster tejpade jag ihop arken men det var för jobbigt för mig. Men du kanske gillar det. Det finns fler tips för hur det ska gå så smidigt som möjligt att hantera pdf-mönster.

Du hittar också mönster i tygaffärer och i onlinebutiker och även på olika mönsterdesigners hemsidor.

Håll ordning på dina mönster

Det blir ofta så att en köper på sig mönster och mönstertidningar efter hand som en håller på och syr. Det kan bli svårare och svårare att hitta vilka mönster jag faktiskt redan har i samlingen och då kan det bli så att en köper ännu ett mönster trots att det redan finns ett nästan likadant någonstans. Jag har alla mina mönstertidningar i tidskriftssamlare och har skannat sidan med översikt över alla mönstren ur varje tidning och har häftat ihop alla översikterna och lagt dem i respektive tidskriftssamlare. En sykompis till mig har satt in sina utskrivna översikter i en pärm för att kunna bläddra i och inspireras av.

Om jag har massor med mönster?

Jag har också en hel del pdf-mönster som bara finns på datorn. För att få koll på vilka mönster jag faktiskt har har jag lagt upp dem, inte alla men många, i Trello.

Översikt av Trello-tavlor

Trello är ett program som används för projektplanering men det går att använda för att lägga upp bilder och info om mönster som jag köpt. Jag har sorterat dem gruppvis på t.ex. blusar, t-shirts, jackor, kappor, kjolar osv.

Trello

Inom varje grupp lägger jag upp linjeteckningar över de mönster jag är sugen på att sy. Ibland tittar jag där innan jag gör en plan över vad jag ska sy den närmsta tiden.

Här kan jag lägga bilder på både pappersmönster jag har, enstaka bilder på en modell som finns i en mönstertidning eller bilder på ett mönster jag köpt som pdf. Det går oftast att hitta linjeteckningar på modeller om du googlar.

Jag sparar även ner en skärmdump eller bild om jag ser en snygg modell som någon sytt där jag gillar hur den ser ut. Jag kanske inte har mönstret än men kan sätta upp den på min önskelista.

 

 

I ett kommande inlägg ska jag ge några tips om hur du ritar av mönster och vad du behöver för verktyg för att det ska bli så bra som möjligt.

Följ @sydinaklader.nu

Vill du få inspiration till att börja sy dina kläder kan du följa Sydinakläder.nu på instagram.

Vi finns också på YouTube som @sydinakladernu

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Planera vad du ska sy - Medeas syverkstad - […] Jag brukar sätta upp min plan i närheten av min syplats för att påminnas om vad jag planerat och…